Google primește lovitură după lovitură. Într-un moment în care are probleme serioase cu chatul AI generativ, este și obiectul unei acțiuni în instanță în care i se impută suma de 2,1 miliarde de dolari.
Potrivit Reuters, procesul este intentat de un grup compus din 32 de companii editoriale din Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Luxemburg, Ţările de Jos, Norvegia, Polonia, Spania şi Suedia.
Iar lucrurile sunt cât se poate de serioase. Și aceasta pentru că această acțiune în instanța vine într-un moment în care autorităţile de reglementare antitrust iau măsuri împotriva afacerii Google cu publicitate digitală.
Google este acuzată ca a cauzat prejudicii din pricina poziției dominante
Grupul a declarat că a intentat procesul în faţa unui tribunal olandez. Și a precizat că a ales această variantă din cauza reputaţiei ţării ca jurisdicţie cheie pentru cererile de despăgubire antitrust în Europa şi pentru a evita mai multe cereri în diferite ţări europene.
Între entitățile media care au inițiat acțiunea în justiție se numără Axel Springer şi Schibsted, Krone din Austria, grupurile belgiene DPG Media şi Mediahuis, TV2 Danmark A/S din Danemarca, Sanoma din Finlanda, Agora din Polonia, Prensa Iberica din Spania şi Ringier din Elveţia.
”Companiile media implicate au suferit pierderi din cauza unei pieţe mai puţin competitive, ceea ce este un rezultat direct al comportamentului greşit al Google”, se arată într-un comunicat emis de avocaţii lor, Geradin Partners şi Stek.
Aceștia mai precizează: ”Fără folosirea abuzivă a poziţiei dominante de către Google, companiile media ar fi primit venituri semnificativ mai mari din publicitate. Și ar fi plătit tarife mai mici pentru serviciile de tehnologie publicitară.
În mod crucial, aceste fonduri ar fi putut fi reinvestite în consolidarea peisajului media european”.
Și, pentru a-și susține acuzațiile, au citat amenda de 220 de milioane de euro impusă de autoritatea franceză de concurență împotriva Google pentru afacerea sa de tehnologie publicitară în 2021. Ca și acuzațiile Comisiei Europene, de anul trecut, pe aceeași temă.