„Arta, creaţia, sunt dublate ba chiar purtate de un ceva teribil de frumos care se cheamă meserie şi meşteşug”, spune coregraful Gigi Căciuleanu. Iată că acum acel ceva se evidențiază, dacă mai era nevoie în cazul lui, într-un spectacol care va avea loc în premieră mondială, în orașul-spectacol New York.
Gigi Căciuleanu participă cu spectacolul Heart2hearT la Battery Dance Festival, cel mai longeviv festival public. O producție a Teatrului de Balet Sibiu și a Gigi Căciuleanu Romanian Dance Company, spectacolul este prezentat în colaborare cu Institutul Cultural Român de la New York, cu sprijinul JTI.
Maestrul coregraf Gigi Căciuleanu propune o reinterpretare originală a celebrului mit. Prin mişcările lor complexe, Domenico Guido Sarnataro şi Sara Zanzon, dansatori italieni stabiliţi în România, la Sibiu, imaginează o geometrie corporală complicată. Dansatorii evoluează într-un univers atemporal, situat între Cer şi Pământ, potrivit descrierii spectacolului.
Evenimentul este cel mai longeviv festival public şi atrage anual un public de peste 12.000 de persoane, precum şi peste 35.000 de spectatori virtuali. Spectacolele româneşti se regăsesc, neîntrerupt, în programul festivalului, din 2014. „Ediţia din 2024 se bucură de o reflectare mediatică impresionantă, fiind recomandată, pe lângă numeroasele platforme dedicate artelor spectacolului, de publicaţii importante precum The New Yorker şi The New York Times”, precizează ICR.
Legăturile artistice ale lui Gigi Căciuleanu cu România au rămas solide
„Heart2hearT, un spectacol spectaculos al lui Gigi Căciuleanu, coregraful român contemporan de renume internațional, pe o partitură a celebrului compozitor român contemporan, Dan Dediu. Marcați-vă calendarul și nu-l ratați! Spectacolul este un duo coregrafic liber inspirat de unul dintre miturile fondatoare ale identității românești, povestea Mioriței, simbol al devotamentului absolut și al acceptării senine a morții. Gigi Căciuleanu oferă o reinterpretare originală a celebrului mit, unul încărcat de „energie poetică” și folosește limbajul coregrafic marca care l-a făcut un nume cunoscut. Spectacolul are loc la Rockefeller Park – Battery Park City marți, 13 august și sâmbătă, 17 august, de la ora 19:00. Prezență gratuită”, scrie ICR New York pe Instagram.
Deși trăiește și creează în Franța din anul 1973, iar înainte de pandemie spectacolele sale de teatru coregrafic se jucau pe scene mari ale lumii, legăturile artistice ale maestrului Gigi Căciuleanu cu România au rămas solide.
Gigi Căciuleanu: „Sunt DansActor”
„Îndrăznesc să cred că sunt DansActor de când, copil fiind, înfiinţasem propriul meu teatru de marionete. Imaginam scenarii delirante, făcând probabil haz de necaz – latura asta a noastră, românească, sau “estică”, probabil cel mai sigur mecanism de supravieţuire pe care îl cunosc. Organizam cu ai mei, acasă un fel de şedinţe de râsoterapie. Ei stăteau ca la teatru iar eu îi făceam să râdă. Câteodată, să lăcrimeze. Aşa încercam să mă (şi să-i) lecuiesc.
Unchiul meu, meşter talentat cu mâini de aur, tocmai întors dintr-o obligată “vilegiatură” de ceva ani în Siberia, mi-a făcut un mic teatru, dintr-o ramă de fereastră pe care a întors-o pe dos, a acoperit-o ca pe un paravan şi i-a pus o cortină, un fel de perdeluţă în dreptul “scenei”. Am început o serie de “turnee”; adică mă trambalam pe caldarâm, prin Bucureşti cu o tărăboanţă conţinînd “cutia” teatrului, atât de magică pentru mine, şi păpuşile (tot atât de magice) pentru a da spectacole oriunde era cineva dispus să ne primească. Eram invitat pe la orfelinate sau pe la cămine de copii, unde mă produceam pentru cei mici. Dar mai veneau şi cei “mari”, ba chiar se bucurau de acele spectacole. Deodată, fără ca aparent să se producă mare lucru, lumea izbucnea în râs sau îşi ştergea discret câte o lacrimă”, mărturisea Gigi Căciuleanu într-un interviu pentru IQads.
Dansul contemporan, apanajul Occidentului
„Sunt absolvent al Liceului de Coregrafie din Bucureşti, unde am studiat disciplinele dansului academic, dar încă de la vârsta de 14 ani descopăr şi practic dansul contemporan de avangardă al lui Miriam Răducanu.
Ca solist al Operei din Bucureşti, am interpretat atât roluri din repertoriu cât şi roluri create anume pentru mine, dar în acelaşi timp am continuat să fiu partenerul lui Miriam Răducanu în seria sa de spectacole-cult „NOCTURN 9½”. După ce câştigasem doi ani la rând „Premiul 1” la Concursul Internaţional de coregrafie de la Köln, în Germania, am fost angajat timp de o stagiune ca profesor invitat şi coregraf la FOLKWANG BALLET condus de Pina Bausch. Ceea ce e o „chestie” având în vedere că veneam de după „cortina de fier”, iar dansul contemporan era considerat ca fiind (şi până azi rămâne) apanajul Occidentului!”, își făcea Gigi Căciuleanu autobiografia, în cadrul aceluiași interviu.
Cât despre copilăria sa, Gigi Căciuleanu spunea la un moment dat, la Radio Europa FM,că „noi stăteam într-un subsol pentru că părinţii erau refugiaţi din Basarabia şi găsiseră un locşor într-un subsol, dar într-o casă tipic bucureşteană, de două etaje. Acum nu mai există acea casă. Locuiam între grădina Icoanei şi grădina Ioanid sau parcul Puşkin de astăzi. Acum e un bloc, dar acolo a fost o căsuţă foarte frumoasă. Am o nostalgie a acelei case extraordinare. Aveam două grădini.
Ne jucam ore întregi şi veneam cu genunchi juliţi. Îi cunoşteam pe toţi copiii din cartier. Eu făceam dans, iar ceilalţi făceau fotbal. Eram răţuşca rea din gaşcă. Alergam foarte mult. Nu eram acasă deloc. Eram ori pe stradă, ori la şcoală. Niciodată nu mi-am făcut lecţiile acasă”.
Coregrafiile sale intră în repertoriul marilor Opere
gigi Căciuleanu este cel mai valoros dansator şi coregraf al ultimelor decenii. De-a lungul carierei, a obţinut numeroase medalii şi distincţii. În 1984, a fost decorat în Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinului de Arte şi Litere de către ministrul culturii Jack Lang.
În 2002, a primit la Santiago premiul Altazor, echivalent chilian al Oscarului, pentru spectacolul Gente, iar în 2003 a fost numit cel mai bun coregraf internaţional al anului de către Cercul Criticilor de Artă din Chile.
Citiți și: Stars Gala la TNB. Cine e balerina Rebecca Rudolf