Gigi Becali, deputat ales pe listele partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în Circumscripția nr. 42 – București, a anunțat în mod oficial, luni, demisia sa din formațiunea politică. Informația a fost transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaților printr-un document înregistrat pe data de 14 martie 2025.
Gigi Becali: „demisia este efectivă din 14 martie”
În adresa depusă la conducerea Camerei Deputaților, Gigi Becali a precizat clar intenția de a se retrage atât din partid, cât și din grupul parlamentar al AUR, urmând să activeze în continuare ca deputat neafiliat.
“Subsemnatul, Gigi Becali, deputat în Circumscripția nr. 42 – București, pe lista partidului Alianța pentru Unirea Românilor, vă aduc la cunoștință faptul că, începând cu data de 14 martie 2025, mi-am dat demisia din Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). În consecință, vă rog să luați act de retragerea mea din grupul parlamentar al AUR, urmând să-mi desfășor activitatea parlamentară în continuare în calitate de deputat neafiliat“, se arată în document.
Această decizie urmează să fie anunțată și în plenul Camerei Deputaților, conform procedurilor parlamentare în vigoare.
Gigi Becali în conflict deschis cu George Simion
Tensiunile dintre Gigi Becali și conducerea AUR nu sunt recente. Pe 14 martie 2025, Becali a anunțat public retragerea sa din partid, exprimându-și nemulțumirea față de o decizie luată de președintele formațiunii, George Simion. Acesta decisese ca AUR să strângă semnături pentru susținerea candidaturii liderei Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, la alegerile din luna mai.
Decizia a fost percepută de Becali ca fiind lipsită de logică și viziune politică, ceea ce a generat o serie de declarații acide și schimburi de replici publice între el și Simion. Aceste fricțiuni interne au culminat cu plecarea oficială din partid.
Becali, în continuare în Parlament ca deputat independent
Deși s-a retras din AUR, Gigi Becali nu renunță la funcția sa de parlamentar. El va continua să-și desfășoare activitatea legislativă în calitate de deputat neafiliat, cel puțin până la finalul actualului mandat.
În ciuda statutului de independent, Becali a precizat că va susține în continuare inițiativele legislative care corespund valorilor sale conservatoare și creștin-ortodoxe.
Reacții în spațiul politic, între surprindere și previzibilitate
Decizia lui Gigi Becali nu a trecut neobservată în spațiul politic. Mai mulți analiști și lideri politici au comentat că plecarea sa din AUR era, în mare parte, previzibilă, dată fiind retorica din ce în ce mai critică față de conducerea partidului.
„Era o chestiune de timp până când Becali va intra în conflict cu liderii AUR. Diferențele de viziune sunt fundamentale. Gigi Becali are propriul său stil, greu de încadrat într-o structură disciplinată de partid”, a declarat un analist politic pentru un post de televiziune național.

Becali demisionează. Impact asupra AUR și realinierea alianțelor
Plecarea lui Gigi Becali ridică semne de întrebare asupra coeziunii interne din AUR și a capacității partidului de a menține o unitate politică în contextul electoral actual. De asemenea, apar speculații privind posibile noi alianțe sau chiar lansarea unei mișcări independente conduse de Becali, având în vedere notorietatea sa și baza de susținători loiali.
Totodată, retragerea sa adâncește percepția de instabilitate în rândul unor formațiuni politice de dreapta, într-un moment în care scena politică românească este deja marcată de reconfigurări bruște și lupte interne pentru candidaturi și vizibilitate electorală.
Chiar dacă nu mai face parte dintr-un partid, Gigi Becali rămâne un actor vocal și controversat în politica românească. Decizia de a părăsi AUR nu îl îndepărtează de scena publică, ci îl repoziționează strategic ca o voce independentă care ar putea influența dezbaterile parlamentare, în special în contextul alegerilor din 2025.