Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației pe învățământ superior, a fost băgat în ședință de ministrul Daniel David, după ce Oficiul de Știri a arătat că instituția refuză să publice lista cu numele celor care primesc indemnizație de merit, în valoare de 7.000 de lei, lunar, de la bugetul de stat.
Gigel Paraschiv trebuie să desecretizeze lista
Surse din cadrul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) au declarat, pentru Oficiul de Știri, că ministrul Educației, Daniel David, l-a chemat la o discuție pe secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, solicitându-i ca lista cu numele beneficiarilor de indemnizație de merit, în baza Legii 118/2002, să fie publică.
Reacția ministrului Daniel David vine după ce funcționari din MEC au refuzat să ne ofere ordinele de ministru din ultimii ani, prin care erau introduse noi persoane în lista beneficiarilor de indemnizație de merit în învățământ acordate în baza legii 118 din 2002.
Funcționarii din MEC au invocat legea GDPR în refuzul lor de a face publice ordinele de ministru.
Potrivit informațiilor obținute de Oficiul de Știri, pe lista celor peste 200 de beneficiari ai indemnizației de merit se numără foști miniștri ai Educației, foști secretari de stat, foști șefi din inspectoratele școlare și rectori ai universităților.
În cadrul conferinței de presă susținută astăzi, ministrul Daniel David a evitat să ofere un răspuns, întrebat fiind de ce nu este desecretizată lista beneficiarilor indemnizației de merit din Educație.
“Scrieți-mi o solicitare. Să fie scrisă”, a replicat șeful Învățământului.
Oficiul de Știri transmisese deja o astfel de solicitare către MEC. Până în prezent, nu am primit un răspuns din partea ministerului de resort. Vom publica răspunsul ministerului, atunci când îl vom primi.
Indemnizația de merit în Educație, afacere între partidele politice
Foști miniștri ai Educației, parlamentari, secretari de stat, șefi de autorități de stat, rectori ai universităților de stat și particulare, foști oameni cu funcții de conducere în inspectoratele școlare se numără, potrivit informațiilor obținute de Oficiul de Știri, printre beneficiarii indemnizației de merit ce se acordă prin ordin de ministru al Educației, în baza Legii 118 din 2002 și a HG 859 din 2003.
În aceste condiții, poate nu este de mirare că Ministerul Educației și Cercetării (MEC) refuză să facă publică lista celor care beneficiază de această indemnizație.
Oficiul de Știri a solicitat MEC ordinele de ministru din ultimii doi ani, prin care au fost stabiliți noii beneficiari ai acestei indemnizații.
Iată ce ne-au răspuns reprezentanții ministerului de resort: “În conformitate cu prevederile art. 12, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public și cunoscând faptul că ordinele de ministru prin care se aprobă acordarea indemnizației de merit conțin numele persoanelor, aceste acte sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor”.