Aseară, la Sala Palatului a avut loc premiera documentarului de lungmetraj “Nasty” în regia colectivă semnată Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Cristian D Popescu. Filmul este o extrem de ingenioasă incursiune în viața tenismenului Ilie Năstase, cel care a revoluționat anostul sport de crispați englezi, a ridicat în picioare tribune întregi în toată lumea și a devenit o vedetă incontestabilă și de primă mărime a lumii sportului.
Dacă Ilie Năstase n-ar fi existat, el ar fi trebuit să fie inventat
George Călinescu, un critic literar uitat pe nedrept spunea despre Ion Creangă că este “Poporul român surprins într-un moment de genială expansiune”, parafrazând zicerea lui Călinescu putem spune că “Ilie Năstase este sportul românesc surprins într-un moment de geniu”, contemporan cu el însuși, cu Nadia Comăneci și cu mulți alții, Ilie Năstase este un nebun frumos și un român frumos. Are toate calitățile și toate defectele care îl pot transforma într-un adevărat simbol popular. Pus mereu pe șotii, ca Păcală, mereu în mișcare și în căutare de gagici noi, Năstase este pentru sportul alb ca sarea pentru saramură. Fără el tenisul nu poate fi imaginat. Fără el tenisul actual nu ar fi existat niciodată așa cum e. Ilie Năstase a repus tenisul în drepturile sale firești, aducând nu numai o frumoasă nebunie, ci și o inegalabilă sensibilitate. Contestat de mulți, iubit de un întreg mapamond, Ilie Năstase a adus servicii de imagine mai mari României decât ar fi putut să o facă zeci de campanii de PR. Nu cred că e oportun să vă spun ce conține filmul, pentru că filmul trebuie văzut, nu povestit. Aseară, sala a fost arhiplină. Cu greu mai puteai găsi un loc. S-a râs la replicile spumoase ale lui Ilie, s-au comentat scenele hazlii și oamenii au empatizat total cu ceea ce se întâmpla pe ecran.
Ilie Năstase un simbol de care România are nevoie
Faptul că Ilie a reușit să umple Sala Palatului fiind subiectul unui film documentar vorbeste de la sine, nu numai despre popularitatea de care se bucură, ci despre faptul că iată, oamenii sunt dispuși să plătească bani pe bilet pentru a participa cu sufletul și mintea și a împărtăși împreună momente din viața celui mai faimos jucător de tenis pe care l-a dat vreodată în România. Cu o echipă tehnică impresionantă, filmul a beneficiat și de sprijinul financiar al Băncii Transilvania, al canalului HBO a Fundației Ion Țiriac și a multor altor entități, care au contribuit cu bani la efortul financiar imens pe care echipa de producție l-a făcut pentru ca acest film să vadă lumina zilei. La încheierea filmului, în aplauzele celor prezenți, au urcat pe scenă mulți dintre cei care au contribuit, într-un fel sau altul, la realizarea acestui documentar de lungmetraj și, așa cum era de așteptat, Ilie Năstase i-a a avut alături pe prietenii lui dragi: Ion Țiriac, Nadia Comăneci, Gică Hagi, Boris Baker și mulți alții.
Evenimentul a fost prezentat de Andreea Esca, dezinvoltă și fără nici un fel de inhibiții, care cu o rară știință a comunicării publice a reușit să facă din prezentarea membrilor echipei și a protagoniștilor un adevărat spectacol în sine. Filmul a avut momente de aplauze la scenă deschisă și comentarii elogioase la ieșirea spectatorilor (la cât am tras cu urechea), s-a vorbit despre film numai de bine, Ilie Năstase fiind iubit de toți cei prezenți, și au fost foarte mulți. Spre hazul și admirația celor prezenți, Ilie a apărut pe scenă într un spencer (care e un frac fără coadă) cu însemne marinărești și pantaloni mulați pe corp, ceea ce la vârsta lui e o mare îndrăzneală. Discursurile celor prezenți au fost relaxate și multe dintre ele pline de umor.
Pe scurt, a fost o seară plină de bucurie, așa cum mi-aș dori să mai fie multe dintre serile viitoare.
CITIȚI ȘI: Cum dă statul gaură în buzunarul românilor cu programul Tezaur (oficiuldestiri.ro)