Acum aproximativ o săptămână, naivul Ministrul de Finanțe Marcel Boloș rostogolea în spațiul public o idee ce l-a făcut pe Marcel Ciolacu să aibă o reacție de cinefil înrăit. “N-o să aibă nimeni de la ANAF pistol. N-o să tragă nimeni după camioane. Ce, ești John Wayne?” a gângurit Premierul, decapitând în fașă o idee care nu era chiar de aruncat la gunoi.
Tancuri, rachete, mitraliere și grenade pentru neputința inspectorilor de la ANAF
Blândul și naivul ministru Boloș, care încearcă, timid, să dea cu pămătuful praful strâns pe incompetența ANAF, a propus una bucată soluție care ar aduce ceva bănuți la bugetul mai slab decât un câine de pripas. Înarmarea inspectorilor ANAF, duși în controale cu pluta.
Parcă și văd un pluton de inspectori înarmați până în dinți, cu puști, pistoale și mitraliere, ducându-se să ia impozit de la un amărât de non-stop care de abia își trage izmenele după ce a plătit impozitele și a rămas, știi tu cum zice românul. Operațiunea ar putea fi supravegheată aerian de drone înarmate cu rachete aer-sol, care vor rade din temelii pârlitul de non-stop ce și-a permis să nu își plătească taxele.
O situație similară s-ar putea întâmpla și cu firmele de birotică și papetărie, pentru că marii evazioniști nu au nici-o treabă cu ANAF-ul și își exportă profitul în țările de origine în baza unor legi permisive, scoase cu alte părți ale corpului decât cea dedicată gândirii.
Înarmarea ANAF este o idee pe cât de naivă atât de stângace. Parcă și vezi mașinile cu girofar urlând prin București sau prin Constanța, în urmărirea vreunui bișnițar de legume, care a făcut evaziune fiscală de câteva mii de euro.
Asanarea cuiburilor de șpăgi din Poliția de frontieră trebuie să fie prioritatea numărul 6 a Guvernului
Nu cu foarte multă vreme în urmă, am asistat la un iureș soldat cu reținerea a 48 polițiști de frontieră. După acest spectaculos eveniment s-a cam pus batista pe țambal pe subiect, pentru că nimeni nu are interes ca dolofanei caracatițe, al cărei cap se află în zona politică maximă, să-i fie retezate tentaculele cât mai aproape de corp.
Reformarea Poliției de frontieră, și de ce nu, infiltrarea unor ofițeri acoperiți SRI în structurile mafiote ale Poliției mai sus menționate, mărirea pedepselor pentru infracțiunea de complicitate la contrabandă și urgentarea în instanță a sentințelor, ar putea fi o doctorie cu efect notabil pe termen mediu.
Poliția economică reînființată ar aduce o cârcă de bani la buget
Acum foarte mulți ani, adică prin 2015, habar n-am care guvern, sau ministru de Finanțe, a luat decizia de desființare a Poliției Economice, copilașul iubit și bogat al IGPR, și înființarea în cadrul Ministerului de Finanțe a unui departament antifraudă. Decizia tâmpită e similară cu actul de a trimite la război, în Ucraina, a unor elevi de la secția uman din liceele bucureștene.
Reînființarea unei structuri militarizate de sine stătătoare, în care șeful structurii să răspundă direct în fața Primului Ministru și să aibă rang de Ministru Secretar de Stat, ar fi mai bună decât o frecție cu Carmol economic la răceala evazionistă. Așa cum s-a creat Direcția Națională Anticorupție, care din când în când mai dă și rezultate bune, așa ar trebui gândită o structură militară care să asigure o eradicare rapidă și eficientă a clanurilor evazioniste din România. Mai există posibilitatea ca această structură să fie arondată Direcției Naționale Anticorupție, dar asta ar însemna ca Procurorii DNA să capete și mai mare putere într-o zonă în care banii curg mai repede decât un pârâu de munte.
Poate că viitorul Premier al României, altul decât Marcel Ciolacu, viitorul Ministru de Interne, altul decât Predoiu, și Ministrul de Finanțe, altul decât Boloș, se vor gândi la reînființarea Poliției economice pe structură militară, așa cum era pe vremea lui Ceaușescu, la fel de temută ca și Securitatea. Aș vrea să văd cine ar mai avea curajul să bage tiruri de contrabandă prin vămile din Moldova sau vama Giurgiu. Vreau să văd o conducere militarizată a portului Constanța, iar cel care o conduce să aibă și atribuții de control vamal. Nu în ultimul rând, ar trebui mărite pedepsele pentru evaziune fiscală majoră, confiscarea mărfii și a mijloacelor de transport folosite la contrabandă, o mărire a pedepsei pentru complicitate și, nu în ultimul rând, o mai vânjoasă acțiune a Direcției Naționale Anticorupție.
Punând punct aici, Gică Contra vă urează să aveți pistoale din zahăr ars și rachete cu apă.
CITIȚI ȘI: Separarea puterilor în pat. Șoșoacă divorțează de Șoșoacă