Mai e o singură zi până la Sfânta sărbătoare a Învierii Domnului, cea mai importantă din creștinătate. Un fel de
Axun Mundi al credinței în Iisus. Complet detașat de părțile pământești al acestei sărbători, am încercat să fierb puțin ouăle bunului simț și să văd dacă nu cumva această minunată sărbătoare s-a transformat într un fel de lego al credinței, în care încercăm să construim o imagine, care de fapt nu există, din piese disparate și care au legătură cu Învierea lui Iisus, cât are iepurașul de Paște cu Moș Crăciun.
Învierea lui Iisus nu trebuie să îți pună pe masă Colebil
Ca orice om normal la pancreasul gândirii am dat zilele astea ture pe la piață și pe la supermarket și mi-a umplut frigiderul cu verzituri, adică: ceapă, usturoi, niscavai roșioare fără gust, ridichi, un strop de telemea, măsline și cam atât. Miel n-am cumpărat, pentru că nu îmi place carnea de miel și mi se pare stupid să mănânci carne de animal mort în ziua în care sărbătorești Învierea Domnului. Drept care, anul ăsta am decis să nu mănânc niciun fel de carne de Paște. Dacă mai pun la socoteală și niște vinuț roșu de fițe adevărate rămas de la Crăciun, pe care am să îl beau cu cei dragi sufletului meu, sărbătorilor de Paște le-am cam pus lacăt culinar.
N-am să înțeleg niciodată vânzoleala asta a pregătirilor pascale. Înghesuiala și țigănia din piață din perioada Sărbătorilor Învierii și cea premergătoare Crăciunului este absurdă și fără justificare. Sigur, fiecare dintre noi vrem să punem pe masă cât mai multe, cât mai diverse și cât mai scumpe. Nu pentru a ne hrăni corpul, ci pentru a ne hrăni ego-ul supradimensionat, care crede că dacă pe masa de Paște ai ouă cu cristale Swarovski și miel de la Gigi Becali, ești mai șmecher și Iisus se va uita la tine cu alți ochi. Nici pe departe. Învățăturile pascale înseamnă smerenie în suflet și nu bogăție pe masă, iar de petrecut cu cei dragi poți să petreci și cu o salată de varză cu mărar și câteva roșii, că nu se supără Iisus pe tine. Isteria cumpărăturilor în exces are rădăcinile de pe vremea Crăciunului Împușcatului, când nu aveam mai de niciunele și când o masă îmbelșugată era semn de automulțumire și stimă, și pentru sine și pentru vecinii care te invidiau privindu-te pe după perdea cum cari, și cari, și cari. O altă isterie, verișoară bună cu fățărnicia, este dusul la biserică atunci când nu te trage ața. Acolo, la biserică, te duci cu sufletul curat, să asculți deniile și să te contopești cu Hristos, nu să faci prezență ca la serviciu.
Iisus nu se supără pe tine dacă asculți deniile la televizor și nici nu îți trage una peste destin dacă te dor picioarele și nu te duci la Înviere. Ne-am obișnuit să ne auto-umflăm egoul cu tot felul de nimicuri. Ba cu vin franțuzesc bun, ba cu nu știu ce chifteluțe din carne de crocodil, ba cu vacanțe exotice, ba cu una, ba cu alta. Vizionarul numărul 1 al secolului XX, pe numele lui Nils Bohr, spunea că “Dumnezeu este energie conștientă”. Lipind un pic paginile creștinismului de afirmația de mai sus, putem spune că Învierea lui Iisus este o regenerare a întregii mase energetice conștiente. Nu vreau să-i supăr pe bigoți cu teoria mea asupra existenței ezoterice a lui Hristos, venită, ușurel, cu pluta, din panteismul grecesc, asa ca pun stop aici. Îndopatul ăsta sărbătoresc nu face decât să îngreuneze spiritul, să bage enzimele corpului în priză pentru digestie și să videze creierul de sângele atât de necesar pentru conectarea cu Divinitate. Toată înghesuiala asta și toată foamea după lucruri materiale, fie că se numesc vin, ciorbă de miel, friptură, drob, sau mai știu eu ce, la care adăugăm și condimentele justificărilor, care au legătură cu creștinătatea cât are legătură oul dogmatic cu tramvaiul 41, nu fac decât să se răcească spiritual adevărata bucurie a Învierii.
Și pentru că astăzi Iisus Hristos va învia în mod simbolic și pentru tine și pentru prietenii tăi, dar și pentru dușmanii tăi, Gică Contra îți spune atât: Lumina, ca și Hristos este in tine. Important e să găsești bricheta să o aprinzi.
CITIȚI ȘI: Gică Contra: Indicele economic românesc covrigul cu semințe (oficiuldestiri.ro)