Nu cu foarte multe zile în urmă, scriam despre indicele economic Big Mac de la McDonald’s și afirmăm că este poate cel mai stabil indice economic din lume, argumentul susținut de economiști de vază era că rețeta Big Mac de la McDonald’s este aceeași în toată lumea. Ea se face cu produse locale, iar raportul dintre numărul de Big Mac-uri pe care îl poți cumpăra dintr-un salariu arată exact care este nivelul real de trai în țara respectivă.
Evoluția prețurilor covrigilor arată care este evoluția reală a puterii de cumpărare în România
Ieșind de seară cu câinele la plimbare și făcându-mi se poftă de covrigi din care nu am mai mușcat de ani buni, am constatat cu surprindere că un covrig costă acum 2,50 lei și asta la o covrigărie din cartier, pentru că în zona bulevardului Decebal și în Piața Victoriei unde covrigii sunt de fițe, deși sunt mai subțiri și au în gramaj mai mic costă 3 lei, mi-a spus cineva. În copilăria mea covrigii așa zis populari, costau 50 de bani, erau groși cât brațele de manechine de prin prezentările de fițe și împreună cu iaurtul constituiau masa populară a multor funcționari de la stat. Odată cu devalorizarea leului, pe la începutul anilor ’90 covrigul a sărit la 1 RON băgând în folclorul urban și expresia “leu-covrig”, în total opoziție cu expresia “2 lei-tramvai”. La foarte scurt timp au apărut mașinile de făcut covrigi, deci practic ar fi trebuit ca bucata de cocă coaptă să coste mai puțin. Prețul covrigilor a sărit pe la începutul anilor 2000 sau poate mai devreme, la 1,50 RON și așa a rămas foarte mulți ani. Cum rețeta de covrigi nu prea s-a schimbat, în ultimii 40 de ani fiind constantă, prețul covrigilor reflectă exact puterea de cumpărare a românilor.
Dacă e să luăm la puricat prețul covrigilor, o să constatăm că în afară de banalele ingrediente numite apă, făină, drojdie și muncă, prețul covrigului mai conține: TVA, impozit pe profit, impozitul pe dividende, impozitul pe salarii, CAS, și CASS și multă șmecherie. Ani de zile, covrigii s-au vândut la gurile de metrou sau in stațiile de autobuz, poporul muncitor luându-și în drum spre servici 2-3 sau mai mulți covrigi. Primul care i-a ușuit de acolo pe covrigari a fost primarul Băsescu, care a tăiat macaroana micilor evazioniști, producători de covrigi nocturni prin garaje sau pe acasă, ieșind dimineața cu ei la vânzare. Înainte de pandemie covrigii costau 2 lei, prețul fiind relativ stabil. De prin 2020-2022, din câte îmi aduc eu aminte odată cu pandemia, dar mai ales cu inflația, prețul covrigilor s a umflat cu 25% și chiar 50%. Și pentru ca golănia să fie completă, a scăzut și gramajul. Acum covrigii nu mai cântăresc 100 g sau cât cântăreau înainte de lovitura de stat din decembrie, ci pe undeva la jumătate, inducând un sentiment de frustrare culinară. Și prețurile la merdenele au crescut ca și prețurile la mizeriile alea de Fornetti. A crescut prețul și la felia de pizza și în general au crescut prețurile la mai tot ce înseamnă junk food. Exemplu. Dacă în 1989 puteam să cumpăr din salariul de actor care era de 3.300 lei 6.600 de covrigi, acum din pensia mea de fost actor și jurnalist, care e de 3.300 de lei, pot cumpăra numai 1.100 de covrigi în cazul în care costă 3 RON, asta în care vreau să mă dau fițos și 1.320 de covrigi în cazul în care vreau să fiu nebun și să dau toată pensia pe îmbârligături de cocă.
Dacă mai punem în balanță și evoluția prețurilor la carne la ouă, la brânză și la mai toate alimentele de bază o să ajungem la concluzia că deși în 35 de ani salariile și pensiile nu s-au modificat în mod substanțial, cumpărăm cu mult mai puțin decât putem cumpăra înainte de decembrie ’89. Și dacă mai punem pe masa din bucătărie și bonurile de benzină și motorină și prețurile de la utilități o să ajungem la concluzia că viața românilor s-a depreciat calitativ. În schimb am umplut viața și frigiderele de Coca Cola, Pepsi, KFC, McDonald’s, restaurante chinezești, tailandeze, argentiniene și sute de mall -uri. Și uite așa iese din coteț concluzia că trăim cu mult mai prost decât înainte.
Cum demonstrația a fost făcută la obiect covrigăresc, Gică Contra vă urează astăzi că tot a fost ieri ziua mea să aveți covrigi din fier forjat și macaroane umplute cu spaghete.
CITIȚI ȘI: De Paște, carnea de miel va fi interzisă pentru mulți români (oficiuldestiri.ro)