Cu tupeul care îl caracterizează, premierul Marcel Ciolacu toarnă electoral și des în pantofii poporului laptele și mierea bunăstării lăudându-se cu creșterea economică demnă de previziunile babei Vanga. Fardată bine, pudrată, cu sprâncenele făcute și cu mult silicon în buze, economia românească seamănă în viziunea lui Marcel Ciolacu cu pițipoancele alea care își plimbă târtița braziliană prin cluburile de noapte. Realitatea a mai realitate dă de pământ cu toate afirmațiile festiviste a fostului patiser din Buzău, (nu mai zic de covrigi că nu am dovezi). Indicele Big Mac de la McDonald’s, care este poate cel mai simplu și cel mai la îndemână indice de analiză economică a unei țări, stoarce declarațiile premierului scoțând la iveală ditamai minciuna.
Ce este indicele Big Mac și ce vrea chifla lui
Pragmaticii americani de la care ni se trage mâncarea cu gust de carton și multe alte belele au ca prezență stabilă în absolut toată lumea mai puțin insulele Fiji și localitatea Băicoi, un fel de birturi în care în care vând niște sandvișuri celebre. Dacă bagi puțin mânuțele investigației în coca produselor McDonald’s îți pui picioarele în cap, că altceva nu ai ce, de ce conțin mâncărurile de la fast food ca să fie eficiente economic. McDonald’s sunt aceleași în toată lumea, iar costul unui hamburger Big Mac reflectă în totalitate realitatea economică a unei țări. Este poate cel mai stabil indice financiar-economic, el nefiind influențat de politicile financiare și alte elucubrații făcute să bage poporul în ceață. Uite definiția cât se poate de exactă făcută de prestigioasa revistă economică The Economist: “Indicele Big Mac, publicat de The Economist, este un mod inedit de a măsura dacă ratele de schimb ale pieței pentru monedele diferitelor țări sunt supraevaluate sau subevaluate. Acest lucru se realizează prin măsurarea fiecărei monede în raport cu un standard comun – hamburgerul Big Mac vândut de restaurantele McDonald’s din întreaga lume. De două ori pe an, The Economist convertește prețul mediu național al unui Big Mac în dolari americani, folosind cursul de schimb din acel moment. Deoarece Big Mac este un produs complet standardizat în întreaga lume, argumentul este că acesta ar trebui să aibă același cost relativ în fiecare țară. Prin urmare, diferențele în costul unui Big Mac exprimat în dolari americani reflectă diferențele în ceea ce privește puterea de cumpărare a fiecărei monede.” Na, sa vezi.
Cum dă de gol indicele Big Mac Guvernul României
“Big Mac costă cu 39,8% mai puțin în România (3,42 dolari) decât în Statele Unite (5,69 dolari), la cursul de schimb al pieței. Pe baza diferențelor de PIB pe persoană, un Big Mac ar trebui să coste cu 15% mai puțin. Acest lucru sugerează că leul este subevaluat cu 29,3%”, arată datele The Economist. Calculele prestigiosului site financiar dau de pământ cu minciuna la care pun numărul atât Banca Națională cât și Ministerul de Finanțe, arătând o realitate mai crudă decât o prună necoaptă. Indicele Big Mac arată clar că leul este sub evaluat și că toată nebunia asta cu datoria externă este făcută doar pentru raportarea la Bruxelles a unor indici economici pozitivi. Deficitul bugetar a sărit de peste 2% în doar trei luni și deși România a raportat la Bruxelles că la sfârșitul anului 2024 va avea un deficit bugetar de doar 5%, economiștii independenți estimează deficitul bugetar undeva între 7 și 10%, ceea ce va duce în 2025, după ce se vor așeza apele electorale, la scumpiri în lanț. Daniel Dăianu finanțist cu experiență, presedintele Consiliului fiscal și unul dintre mogulii Băncii Naționale a cam dat de pământ cu ministrul Marcel Boloș, un habarnist în ale economiei, avertizându-l cu subiect și predicat de ceea ce va urma în 2025. Adică mărirea TVA-ului la 24% va produce un tsunami de scumpiri, sărăcindu-ne și mai tare. Ascuns bine după ușă, indicele Big Mac de la McDonald’s este luat în calcul de absolut toți economiștii serioși ai lumii, dar tratat drept neserios de către amatorii noștri finanțiști, care au reușit să bage camionul economiei cu botul în stâlp. Menținerea artificială a unui raport leu-dolar cu variație cuprinsă între 0,01 și 0,09% pe o perioadă de aproximativ patru ani, lipită cu super glue de creșterea nesimțită a prețurilor, arată faptul că nivelul de trai a scăzut în România la cote alarmante, inflația reală învârtindu-se undeva spre 50%. Imediat după alegeri vor urma valuri de scumpiri, greve de stradă și chiar violențe. Nu întâmplător Jandarmeria Română și Poliția au început achizițiile de materiale necesare opririi unor astfel de proteste.
Pesimist până în adâncul sufletului, Gică Contra vă urează astăzi să aveți morcovi nucleari și mașină de spălat vise.
CITIȚI ȘI: Gică Contra: “Noua lege a păcănelelor, bani în buzunarul caselor de pariuri” (oficiuldestiri.ro)