Legendarul actor Florin Piersic în vârstă de 88 de ani a intrat pe mâinile medicilor pentru niște probleme de sănătate, nimic nou sau ieșit din comun. A fost tratat exemplar, așa cum mulți dintre români speră să fie tratați în calitatea lor de plătitori de taxe și impozite și participanți nemijlociți la bugetul de sănătate.
Florin Piersic a fost năpădit de media
De vreo două săptămâni, televiziunile și site-urile au dat buluc în viața actorului Florin Piersic, îngrijorate, zic ele, de starea de sănătate a celebrului Șaptecai. Florin Piersic a fost, este și va rămâne unul dintre cei mai iubiți actori ai României. L-am urmărit cu drag la premiile Bookfest de acum două luni și mi-au rămas la inimă și vioiciunea minții și bogăția vorbelor și limba lui ascuțită. Florin Piersic este o legendă și va rămâne o legendă. Din păcate, trupul lui, la venerabila vârstă de 88 de ani a început să cam dea semne de oboseală. Totul a pornit de la o banală infecție la genunchi cauzată de o proteză care a generat o infecție. Și uite așa a început în media un spectacol pe care sunt sigur că maestrul n-ar fi dorit să joace.
Cazul Florin Piersic scoate la iveală găurile sistemului de sănătate românesc
Necazul maestrului Florin Piersic a stârnit emoție cât să umpli în vreo câteva săli ale Teatrului Național. Maestrul a fost mutat de la Institutul Inimii de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București și după ce o echipă de medici cu multiple specialități au dat verdictul, a fost transferat la Spitalul de Ortopedie Foișor, unde a primit atât vizita premierului Marcel Ciolacu cât și vizita ministrului Rafila. O asemenea atenție este măgulitoare pentru oricine, indiferent că vorbim de un ministru, de un actor, sau de vreun magnat al industriei. E idealul spre care tindem toți plătitorii de impozite și taxe pentru sănătate. Din păcate, pentru omul obișnuit sistemul de sănătate este primul pas spre cimitir, nu țopăială pentru speranța de viață.
Modul exemplar în care unul dintre cei mai iubiți actori ai României a fost tratat a trezit invidii și comentarii. Ca și în cazul transplantului de rinichi peste rând a lui Alexandru Arșinel care i-a adus o sacoșă de critici și multă ură, cazul lui Florin Piersic a stârnit polemici și asta nu pentru că nu ar fi iubit și stimat, ci pentru faptul că a beneficiat de o atenție medicală pe care alții nu au avut-o.
Discriminarea medicală e la ordinea zilei în România
Mediatizarea excesivă a cazului Piersic și modul la care intimitatea maestrului a fost invadată de ziariști nu e normală. Indiferent de situația medicală în care s-ar afla cineva, indiferent de cât de vedetă sau persoană publică e persoana respectivă, intimitatea și suferința trebuie să-i fie respectată. De altfel, Consiliul Național al Audiovizualului a atras atenția tuturor mijloacelor mass media să dea dovadă de ponderare în cazul subiectului Florin Piersic. Nu este pentru prima oară când o vedetă sau o persoană publică stă în atenția publicului mai mult decât este necesar. Toată această mediatizare excesivă trage un semnal de alarmă referitor la discriminarea medicală la care suntem supuși. Toți suntem plătitori de taxe pentru sistemul de sănătate și e normal ca toți să beneficiem de servicii medicale la același nivel. Ca și în cazul Arșinel și ca în multe alte cazuri de persoane publice, a căror tratamente medicale au fost mediatizate excesiv, se pune întrebarea dacă nu cumva atenția de care aceștia au beneficiat în timp, ar trebui să fie normalitatea și nu excepția.
Există diferențe uriașe între modul în care sunt tratați oamenii de rând și beneficiarii mediatizării
Am văzut zeci de reportaje cu mizeria și indolența de prin spitalele țării, cu lipsa de medicamente, cu modul sinistru în care pacienții sunt tratați. Ele au fost puse în oglindă cu grija absolut normală de care au beneficiat maestrul Florin Piersic și multe alte personalități mediatizate la momentul respectiv. Părerea mea sinceră este că sistemul de sănătate trebuie egalizat în sus și nu în jos, iar tratamentul aplicat persoanelor publice trebuie să fie regula și nu excepția. Umblând prin spitale să-mi fac analize sau pentru diverse rude, am constatat nu numai un sistem discriminatoriu, care generează resentimente și ură, ci și un sistem foarte bine pus la punct care generează mita și banii negri. Lipsa medicamentelor, lipsa paturilor și neprofesionalismul unor medici, cărora le-ar stea mai bine cu cătușe la mâini decât cu stetoscopul de gât este cronică. Florin Piersic este un jalon pentru modul în care abordează problema spinoasă a tratamentelor medicale cei care ne conduc. Pentru unii cozonac, pentru alții pâine mucegăită. Poate că ar trebui ca sistemul punitiv în zona de sănătate să fie reevaluat, iar Colegiul Medicilor să-și facă datoria de a separa infractorii de oamenii onești, nu de a lua apărarea celor care sunt în culpă.
Astăzi, Gică Contra vă urează să aveți perfuzii de iubire și plasturi cu speranțe.
CITIȚI ȘI: Gică Contra: Florin Piersic la “Premiile literare Bookzone” (oficiuldestiri.ro)