Zeama de murături este noua vedetă a Campionatului European de fotbal care se desfășoară în acest moment în Germania. Asocierea între o echipă de top din fotbal și banala zeamă care te scoate din mahmureală e la nivelul gândirii din ,,Las Fierbinți”. Dar, uite că se dovedește științific aportul pe care această ciudată licoare îl are în mărirea performanței sportive.
Zeama de murături, istorie de sute de ani în tratamentele naturiste
Banala zeamă de castraveți murați, dar mai ales zeamă de varză, care e un fel de Mediterană a gastronomiei românești (ciorba acrită cu zeamă de varză stând în fruntea bucatelor tradiționale naționale, precum Klaus Iohannis la Cotroceni) are o tradiție de sute de ani în gastronomia românească. Nu știu cine a pus prima oară murături în România, dar trebuie să-i aprind o lumânare pentru că merită Ca un vechi consumator de diverse produse murate, care staționează în boxă pe toată perioada iernii, cu experiență 35 de ani în domeniul murării castraveților verzi, a gogonelelor, conopidei, ardeilor capia, strugurilor, perelor, lămâilor și altor fructe și legume (numai picioare de scaun nu am pus la murat și da, e adevărat, n-am mâncat niciodată smochine murate) mă pot considera o autoritate în domeniu. Pe vremuri, bunica îmi spunea că din trei prune trebuie să spăl numai două, dacă le-am cules cu mânuța mea din pom, sau dacă le-a cules cineva din familie, pentru a mai asigura o dezvoltare armonioasă a sistemului imunitar. Acum mi-am adus aminte că anemia la copii era tratată din bătrâni cu zeamă de murături, și că in curte stăteau butoaiele cu murături, în care se punea de-a valma, ce se strângea la ultima recoltă, peste care se turna apă și se punea sare din aia grunjoasă, de care nu găsești acum nici să dai cu tunul. Era un panaceu pentru toate bolile copilăriei, dar și mai încoace când dădea târnafesul peste cei proaspăt veniți de la coasă.
Zeama de murături bate la fund toate energizantele de pe piață.
Studiile științifice ale unor cercetători cărora le mai patinează din când în când imaginația pe gheața minții au demonstrat că zeama de varză în mod special, dar și zeama de castraveți și de alte murături conține o imensă cantitate de probiotice, reglând cantitatea de zahăr din sânge, relaxând mușchii și având o acțiune benefică asupra sistemului muscular și osos. Printre altele, varză conține cea mai mare cantitate de calciu pe care o poate avea o plantă, depășind cu mult produsele lactate. În afară de calciu, potasiu, magneziu și alte minerale, zeama de murături acționează ca un aglutinant metabolic, stimulând secrețiile gastrice de enzime.
Echipa Angliei nu este singura care folosește zeama de murături

Moda cu zeamă de murături în fotbal a fost introdusă de englezul Kieran Trippier, care în timpul meciului, având probleme musculare și-a revenit aproape instantaneu după ce a consumat zeamă de castraveți murați. Fotbalul nu e singurul sport în care zeama de murături și-a făcut loc discret, dar eficient. Tenismenul Danil Medvedev a fost văzut trăgând o dușcă de zeamă de murături într-un memorabil meci pe care l-a avut cu Novak Djokovic.
Consumul regulat de zeamă de castraveți combate depresia și menține organismul tânăr
Mai mult, cercetători britanicii au descoperit că se învârte și de la dreapta la stânga și de la stânga la dreapta și au concluzionat că ingerarea în mod regulat de zeamă de castraveți, care conține vitamina A și vitamina E în cantități foarte mari stopează îmbătrânirea și ajută la menținerea unei sănătăți normale. Zeama de castraveți, ca și zeama de varză este recunoscută și la noi în țară și pe plan internațional pentru faptul că ea combate mahmureala, adică starea aia minunată de greață, pe care o ai după ce te trezești din beție și vezi că nevasta încă sforăie lângă tine. Cum nu mai ai mult până la toamnă, îmi plouă în gură de pe acum cu vijelie de cod portocaliu gândindu-mă la delicile murăturilor pe care le voi pune, undeva prin noiembrie și pentru că am două rețete de senzație care transformă murăturile într-un deliciu demn de restaurantele de lux, aștept să vi le dau în particular, dacă mă contactați pe contul meu de Facebook Mircea N Stoian.
Astăzi, Gică Contra vă urează să aveți zeamă de viezuri murați și castraveți halucinogeni.
CITIȚI ȘI: Gică Contra: “De ce trebuie să mănânci tot din farfurie” (oficiuldestiri.ro)