back to top
spot_img

Gică Contra știe: Cine a generat și ce este în spatele acțiunii „puiul vopsit”

Săptămâna trecută, declarația șefului ANPC, Horia Constantinescu, cum că puii și carnea de pui comercializate în România sunt infestate cu salmonella și culoarea galbenă e una nefirească, a aruncat în aer piața cărnii de pui, generând panică și inducând ideea că marfa românească este în totalitate compromisă. O astfel de declarație aduce prejudicii greu de cuantificat în acest moment fermelor din România. În spatele acestei acțiuni concertate se ascund interese economice despre care vom vorbi mai jos.

Horia Constantinescu face jocuri pentru importatorii de carne de pui

După toată mascarada cu gripa aviară, care a dus la sacrificarea și incinerarea a milioane de păsări, băgând practic fermele avicole autohtone în faliment și deschizând larg porțile importului de carne de pui din Ungaria și din alte țări non europene, fermele avicole au început să se redreseze, consumatorii din România reorientându-se către carnea de pasăre de proveniență autohtonă. Vorbim aici atât de consumatorii individuali, cât și de cei din zona restaurantelor și fast-food-urilor, care au început să achiziționeze cantități din ce în ce mai mari de produse românești. România a început să exporte carne de pui în Europa și pe unde se mai poate. Ar fi interesant de amintit și faptul că Franța importă masiv carne de pui din România, ea numărându-se printre mari importatori de zburătoare românești. Mulți dintre analiștii politici au legat declarația lui Horia Constantinescu, actualul președinte al ANPC, de anunțarea candidaturii acestuia la funcția de primar al municipiului Constanța. A fost o fentă conjuncturală și a deturnare a interesului public, adevărata țintă fiind subminarea industriei cărnii de pui românești, cu consecințe greu de imaginat pe termen lung. Horia Constantinescu face voit sau nevoit jocurile marilor importatori de carne de pui și folosindu-se de autoritatea pe care o are în calitatea sa de șef al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului face declarații care influențează decisiv piața alimentară.

Declarațiile lui Horia Constantinescu îi pot aduce o urmărire penală

Bazându-se de faptul că declarația sa referitoare la infestarea cu salmonella a unei mari cantități de carne de pui va fi preluată și amplificată de către media, Horia Constantinescu a apăsat pedala declarațiilor la maxim, generând panică și isterie nejustificată în rândul consumatorilor de carne de pui. Chiar dacă un lot sau mai multe loturi, ar fi putut fi infestate cu salmonella. Aduce și probe de laborator domnul Constantinescu? Iar culoarea galbenă ar fi fost rezultatul unor practici comerciale înșelătoare, fenomenul nu poate și nu trebuie generalizat, comisaria ANPC fiind cei care a obligația de a face declarații, de a da amenzi și eventual de interzice de la comercializare produsul. Implicarea directă a șefului ANPC scoate la iveală o acțiune concertată la nivel național, un atentat la siguranța alimentară a României, si prin declarațiile sale, Horia Constantinescu este posibil să se aleagă cu un dosar penal privind abuzul în serviciu cu consecințe grave. Protecția de care se bucură atât din partea Partidului Social Democrat cât și din partea unor structuri mafiote ostilă intereselor României îl vor scoate și de data asta basma curată.

Reacția șefilor ANSVSA este salutară și de bun simț

Singurii care au luat atitudine și au sprijinit direct și implicit adevărul au fost cei de la Agenția Națională pentru Securitatea Alimentară, care și au văzut încălcat teritoriul competenței și au reacționat. Am scris despre asta, nu mai revin. Fac apel public la Procurorii Parchetului General care încă mai servesc interesele României să se auto sesizeze în cazul declarațiilor lui Horia Constantinescu și să aplice prevederile legale.  O anchetă penală care să aibă ca subiect modul în care au fost efectuate controalele, dar mai ales dacă a fost respectată legalitatea, precum și impactul și veridicitatea declarațiilor șefului ANPC, este mai mult decât binevenită.

Astăzi Gică Contra nu vă urează nimic. E supărat.

CITIȚI ȘI: Gică Contra: Parizerul lui Piedone vs parizerul lui Dan Șucu (oficiuldestiri.ro)

author avatar
Mircea N Stoian

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...