Acum câteva zile, Ministrul de Finanțe, care în timpul liber e și predicator la nu știu ce cult, adică e în Guvernul lui Dumnezeu din România, și-a lăsat bănuții câștigați cu sudarea frunții izvorâtă din încrucișarea de cifre, în piață suma de cam de 100 €, adică 500 de lei. După ce și-a plesnit o muscă peste ceafă și i-a mai venit mintea la cap, Ministrul de Finanțe a constatat că de banii ăștia a luat fix gărgărițele de pe mazăre, praful de pe tobă și lumina de la soare. Cum românii cheltuiesc cam jumătate din salariu pe mâncare, realitatea e mai tristă decât prințul Danemarcei din piesa Hamlet a lui Shakespeare.
Ministrul de Finanțe Marcel Boloș zice că nu știe pe ce se duc banii de mâncare în piață
Tatăl bugetului din România a făcut o mică excursie culinară și a ajuns la concluzia că mărfurile de la țărani sunt mai scumpe decât cele din supermarket. Adică a descoperit coada de la mătură. Ridicând sprâncenele a mirare s-a întrebat hamletian, care o fi motivul. Motivul e mai simplu ca tabla înmulțirii cu 3 și dacă stai să-l analizezi, o să îți dai seama că politica socială a Guvernului e mai proastă decât untul rânced.
„E o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor și cred că a fost o perioadă în care atunci când am avut o creștere a prețului la produsele lactate, de a fost nevoie de intervenția Guvernului, au rămas prețurile oarecum plafonate la acele niveluri și foarte greu se duc în jos. Aici depinde. Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat.”
Adică, cu alte cuvinte, mai lasă nene pe țărani și du-te și cumpără de la supermarket, unde e mai ieftin. Halal politică de protecție a producției românești. Dacă stai și analizezi cu apă rece la picioare prețurile, vei observa că unele legume sunt mai scumpe decât carnea. De exemplu: 1 kg de spată de porc sau de pulpă se vinde cu aproximativ 20 lei în supermarket, în timp ce roșiile ajung în piață și la 50 lei. Dovleceii au ajuns 10 lei în piață, cartofii noi 15, varza 8 lei, salata 5 și așa mai departe. Nu trebuie să ai facultate de profil să îți dai seama care e mecanismul. Carnea de porc vine cu tirurile în special din Spania. Ca și în România porcul e crescut cu concentrate că de aia are gustul ăla de cutie de carton dizolvată în apă.
Astă vară, prin mai-iunie am fost în Spania și am avut ocazia să văd și cum cresc legumele și porcii și cum bate vântul. Spania are o adevărată industrie de creștere a animalelor și nu degeaba este prima în Europa la zootehnie. La noi țăranul stă fudul și are senzația că dacă culege cinci fire de pătrunjel din grădină trebuie să-i dai pe ele prețul unei biciclete electrice. Îngâmfarea țăranului român care vinde marfă turcească drept autohtonă, orgoliul și incapacitatea de a se asocia, lipite bine de obtuzitatea în marketing (pentru că există și un marketing de piață) îl face pe țăran să rămână cu produsele pe tarabă, sau în curte și să se văicărească pe la televizor că nu-l ajută nimeni. N-am văzut în piețele pe care le-am colindat decât foarte, foarte, foarte, foarte rar țărani care să-și negocieze produsele. Dacă îi ceri de exemplu să-ți dea de 5 lei cartofi, automat întreabă dacă nu vrei de 10. Dacă îi cer 2 kg zice că de ce nu iei trei, sau patru „Să plec și eu acasă”, dar la preț nu lasă. Așa că, țăranul român își cam merită soarta de fraier, lăsând loc invaziei de produse turcești, iraniene, spaniole, ungurești și așa mai departe.
Astăzi, Gică Contra vă urează să aveți cartofi cu tranzistori și lebede cu reacție.
CITIȚI ȘI: Gică Contra: Catalogul electronic al elevului (oficiuldestiri.ro)
Asa este, in curând nu ne vom permite să mai mâncăm nici fructe sau legume. Vor să mâncăm cat mai procesat.