Ghioceii sălbatici din Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina sunt în pericol din cauza turiștilor care îi rup.
Regia Națională a Pădurilor Romsilva îi roagă pe cei care ajung în zonă să admire frumusețea locului, să fotografieze, să privească, și să nu îi mai rupă.
„Pentru că ne mândrim cu frumusețea locurilor pe care le avem în grijă și dorim să ne bucurăm cu toții mulți ani de acum înainte de astfel de imagini, rugăm toți vizitatorii să fie responsabili cu aceste delicate plante, ghioceii”, scrie Regia Națională a Pădurilor Romsilva, într-un mesaj postat pe Facebook.
Romsilva explică faptul că ghioceii, prin modul lor de reproducere, se dezvoltă atât prin bulbi, cât și prin semințe. Ruperea repetată a florilor și scoaterea bulbilor din sol afectează nu doar planta, ci și capacitatea sa de a se reproduce. „Prin urmare, haideți să fim conștienți de impactul acțiunilor noastre și să admirăm frumusețea ghioceilor în mod responsabil”, se arată în mesajul postat pe rețeaua socială.

„O fotografie sau doar privirea îndelungată să rămână modul nostru de a ne bucura de aceste minunate flori, fără a le răni și a afecta frumusețea naturală a lor, a mediului și peisajului în care se regăsesc”, mai transmite Romsilva.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri. Parcul este situat în vestul țării, pe raza județului Hunedoara, în zona Munților Șureanu.

Ghiocelul este un gen de aproximativ 20 de specii de plante erbacee perene bulboase din familia Amaryllidaceae, plante care înfloresc printre primele la începutul primăverii.
Plantele au două frunze liniare și o singură floare mică, albă, care atârnă în formă de clopot, cu șase petale în două cercuri. Ghiocelul este prima floare care anunță sosirea primăverii și ne bucură grădina. Planta este originară din Europa şi Asia, răsăre din pămîntul înzăpezit și anunță că sosește căldura. Ghiocelul este cunoscut din timpuri foarte vechi, fiind menţionat în scrierile antice greceşti. Denumirea ştiinţifică Galanthus se traduce ca „flori albe ca laptele” și a primit-o încă din anul 1753.
Ghioceii au capacitatea de a rezista foarte bine la temperaturi scăzute, sînt albi şi apar unul cîte unul la fiecare bulb, mai ales primăvara devreme.
La prima vedere, toți ghioceii par la fel. În realitate, există peste 100 de soiuri de ghiocei în toată lumea. Diferențele sînt de obicei la petale. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele uşor răsucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petale pe care se regăsesc niște dungi verzi.
Citiți și
Țara din Europa care introduce serviciul militar obligatoriu pentru femei