Designeri din întreaga lume vor aduce colecții excepționale la Târgul internațional de bijuterie contemporană AUTOR 2024, care se desfășoară în acest weekend la Ghica House din București – clădire cu un istoric aparte.
Cea de-a 21-a ediție a Târgului internațional de bijuterie contemporană AUTOR va avea loc la Ghica House, în București, în weekend-ul 18 – 19 mai, și va expune peste 3000 de piese unicat de bijuterie contemporană semnate de designeri din România și alte 16 țări. Astfel, pasionații de creații spectaculoase, care poartă amprenta artistică a designerului, sunt invitați la o întâlnire cu bijuterii cu volume neobișnuite, care combină materiale prețioase cu materiale neconvenționale precum ceramica, lemnul, textilele și inclusiv materiale reciclabile.
Târgul va avea și două evenimente conexe: lansarea unei colecții capsulă a designerului Cleopatra Coșuleț, în spațiu creativ Doro 16, și vernisajul unei colecții de excepție la Muzeul Literaturii Române, semnată de artiștii cehi Jana și Peter Machatov, premiați în trecut de AUTOR.
„Vă invităm la o nouă experiență multisenzorială, de creații originale care fac o declarație diferită în funcție de personalitatea celui care o poartă. E o ediție care stă sub semnul diversității geografice, cu artiști din Europa de Vest și din zona balcanică, dar și din Argentina, Statele Unite, Emiratele Arabe Unite sau India. În premieră vom lansa și secțiunea Young Designers – o rampă de lansare pentru tinerii designeri de bijuterie talentați și creativi. Îmi doresc ca tinerii artiști să știe să-și pună mai bine în valoare creațiile și să primească prețul corect pentru munca și talentul lor, astfel încât bijuteria contemporană să devină un business viabil și un punct central al carierei lor”, spune Dan Pierşinaru, fondator AUTOR.
Stand special la Ghica House din Centrul Vechi al Capitalei
Publicul din România va avea ocazia de a-i cunoaşte personal pe 60 dintre cei mai talentaţi artişti bijutieri ai momentului din America de Nord şi de Sud, Asia şi Europa, a căror participare a fost atent selectată de un juriu compus din cinci specialişti recunoscuţi în bijuteria contemporană la nivel internaţional
Anul acesta, târgul o va avea ca focus artist pe Ela Nord, câştigătoarea AUTOR Awesome Award la ediţia din 2023. O noutate a târgului va fi un stand special de la care vor putea fi achiziţionate bijuterii donate de designerii participanţi. Cumpărătorii vor putea contribui astfel la susţinerea „AUTOR pentru Viitor”, un proiect de educaţie prin ateliere creative pentru copiii dintr-o comună in judeţul Braşov, ca iniţiativă de revitalizare a meşteşugurilor din zona rurală şi ca punct de întâlnire al designului tradiţional cu cel contemporan. Prin urmare, te poți simți și ca o vedetă generoasă…
Târgul va fi deschis în weekendul 18 – 19 mai, în intervalul orar 10.00 – 20.00, la Ghica House din Centrul Vechi al Capitalei. Biletele pot fi achiziţionate la preţ redus de pe platforma Eventim sau cu preţ întreg direct de la intrare.
Ce nu știați despre omul care a construit Ghica House
Ghica Palace (sau Ghica House) a fost transformat și modernizat, rezultând o copie fidelă și impozantă a operei arhitecturale inițiale, îmbinand totodată numeroase elemente moderne care corespund oricărei exigențe de confort din zilele noastre.
Imobilul a fost construit în perioada 1938-1940 după planurile arhitectului Constantin Pomponiu. Clădirea impunătoare a fost la acel moment sediu al Creditului Funciar Urban, fiind considerată o cladire modernistă, cu elemente Art Deco. Arh. Constantin Pomponiu cânta la flaut, vioară și acordeon și a avut un apartament rezervat în Palatul proiectat de el în care a locuit până la sfârșitul vieții
Din date publicate de arhivadearhitectura.ro, aflăm că arh. Constantin Pomponiu (1887-1945) devine diplomat al Școlii Naționale de Belle Arte din Paris în anul 1920, diplomă echivalată în anul 1923 la București. A participat la Primul Război Mondial ca specialist în domeniul proiectilelor!
După Război, arh. Constantin Pomponiu a obținut locul I la Concursul pentru construirea Mausoleului de la Mărășești (alături de prietenul și colegul său arh. Georges Cristinel), edificiu realizat începând cu anul 1924, dar inaugurat abia în 1938. Pe lângă alte proiecte valoroase, arh. Constantin Pomponiu a ridicat Crucea de pe Caraiman și a construit (între anii 1921-1934), Catedrala Unirii din Cluj împreună cu arh. Georges Cristinel.
Citiți și: RAD Art Fair 2024. Catinca Tăbăcaru: „Un concept de artă sănătoasă”