„Dragii mei, sunt încântat să vă împărtășesc că, cel mai nou album al meu, “Two Suites for Pan Flute and Orchestra”, a fost trimis spre luare în considerare în patru categorii la premiile Grammy 2025”, spune artistul Gheorghe Zamfir, pe pagina sa de Facebook.
Gheorghe Zamfir mai notează că acest proiect îl reprezintă ca interpret și i-a fost dedicat în totalitate, fiind compus de extraordinarul compozitor de la Hollywood, Elia Cmiral. „Albumul a fost înregistrat în 2022 și 2023, în Cehia, alături de Sinfonietta Cehă, sub conducerea lui Radek Baborak și s-a bucurat de remarcabila contribuție a inginerului de sunet Andrei Kerestely”, spune artistul.
El adaugă că aceste compoziții reprezintă un tribut sincer adus virtuozității extraordinare a naiului, ca instrument complex, adus la cele mai înalte valențe ale sale. Acest album revoluționar marchează, în premieră, o operă originală, care a fost compusă special pentru solo de nai și orchestră, în stil contemporan.

Ce au scris fanii la postarea lui Gheorghe Zamfir
„M-am străduit să redau o paletă interpretativă de excepție, ajutat de instrumentație și de magia armonioasă a lucrării. Sper din tot sufletul ca această muzică să rezoneze cu voi toți, la fel de profund ca și cu noi cei care am creat-o, pentru a o împărtăși tuturor cu mare drag. Gheorghe Zamfir”, conchide artistul.
Răspunsurile din partea fanilor la postarea lui
nu au întârziat să apară. „Maestre Gheorghe Zamfir, meritați cel puțin un Grammy, la cât de mult a-ti contribuit prin cântecele dumneavoastra interpretate la nai, la dezvoltarea acestui gen de muzica cu totul specială! Respect si recunostinta, maestre George Zamfir!”, scrie cineva. „Va doresc ca succesul sa nu va ocolească! Felicitări! Ideea creatiei in sine mi se pare extraordinară, pacat totuși că nu s-au gasit colaboratori dintr-o orchestră simfonică din România. Motivele pot fi variate, îmi este clar”, zice altcineva.
„Felicitări maestre și să vă țină bunul Dumnezeu sănătos până la adânci bătrâneți, și să ne alinați sufletele cu tot ceea ce faceți pentru noi, prin muzica autentică pe care o transmiteți în toată lumea, care vă iubește și vă respectă cu mare prețuire”, adaugă o altă persoană.
Gheorghe Zamfir a compus mai mult de 300 de lucrări pentru nai și orgă sau pian
„Wishing you continued success, Gheorghe Zamfir. Thank you for the incredible opportunity to be part of your festival in Romania. It was an honor to share this unforgettable encounter with you”, comentează Edgar Muenala, un artist care a fost invitat la Festivalul Gheorghe Zamfir.
Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir” s-a desfășurat, ca în fiecare an, în orașul dâmbovițean Găești, în perioada 16 – 18 august. Devenit o tradiție, evenimentul a oferit publicului spectacole de muzică clasică, pop simfonice și recitaluri.
Faima internațională a fost câștigată de Zamfir atorită calităților sale excepționale de compozitor și de interpret pentru coloane sonore din filme celebre. El a interpretat muzica pentru „Once Upon a Time in America”, „Karate Kid” sau „Omul înalt blond cu un pantof negru”. Tarantino a folosit piesa „Lonely Shepherd” interpretată magistral de maestrul Zamfir, ca temă muzicală în filmul „Kill Bill”.
Gheorghe Zamfir a compus mai mult de 300 de lucrări pentru nai și orgă sau pian, muzică de cameră și orchestră simfonică, muzică sacră pentru orchestră și cor. A înregistrat mai mult de 200 de albume din care a vândut sute de milioane de exemplare și a obținut mai mult de 120 de discuri de platină și de aur.
De-a lungul carierei, artistul a colaborat cu reputați muzicieni precum: James Last, Andrea Bocelli, Ennio Morricone, Lawrence Foster, André Rieu, British Chamber Orchestra, dirijorul Seiji Ozawa, Cvartetul Oxford, Richard Clayderman, Nana Mouskouri, Enrico Macias, Eugene Sarbu, Andrea Griminelli, printre alții.
Eric Clapton: „Am fost influențat în ultimii ani de un artist numit Zamfir”
Maestrul Zamfir a fost decorat cu Ordinul Cavaler al Belgiei, Cavaler al Luxemburgului, de două ori cu Medalia de Aur a Asociației Academiei de Arte, Științe și Litere din Paris; el a primit de două ori Medalia Universității Don Bosco din Roma; Medalia Vaticanului, oferită de Papa Ioan Paul al II-lea; Ordinul Săgetătorul de Aur, al Italiei; Meritul Cultural în grad de Ofițer al Franței; Ordinul Comandorului, oferit de președintele Peru; de două ori, Premiul Academiei Charles Cros din Franța; Doctor Honoris Causa al Universității „Constantin Brâncuși”, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”, Ambasador al turismului românesc, Ordinul „Mihai Eminescu” și cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova, Ordinul Republicii Moldova, iar în 2016 primește, în Italia, Heritage World Music Award.
În 2018 a fost numit Director Onorific pe viață, al Centrului Internațional de Schimburi Academice al Naiului de la Conservatorul de Muzică din Xian-China, iar de Ziua Culturii Române, în 2022 a primit Ordinul Steaua României, de la Președintele Klaus Johannis, pentru întreaga contribuție în muzica universală și în promovarea muzicii românești în special.
Puritatea sunetului său a uimit și totodată inspirat numeroși artiști. Unul dintre celebrii muzicieni ai lumii, Eric Clapton, declara pentru The New York Times, în anii 80’ , că inspirația sa muzicală provine din câteva surse neașteptate: “Am fost influențat în ultimii ani de un artist numit Zamfir care interpretează melodii calde și multe lucrări clasice la nai. Sunetul său înalt și clar pe care îl are la nai este exact cum mi-ar plăcea să sune chitara mea “.