Germania ia în considerare retragerea unei cantiăți uriașe de aur dintr-un seif din New York din cauza politicilior imprevizibile de la Casa Albă. Berlinul are depozitate 1 200 de tone de aur din rezerva proprie, a doua ca mărime de pe planetă după cea a Statelor Unite, într-un seif de la Rezerva Federală a SUA din Manhattan.
Oficiali de rang înalt din partidul conservator Uniunea Creștin-Democrată (CDU), care urmează să conducă următorul guvern german, iau în considerare retragerea rezervei de aur din New York, pe fondul deciziilor inconsistente formulate de președintele american Donald Trump. Germania se teme că administrația de peste Ocean nu mai reprezintă un partener de încredere, a relatat ziarul Bild.
Germania ia în considerare retragerea rezervelor de aur din Germania
„Bineînțeles, problema a apărut din nou”, a declarat pentru publicația amintită, Marco Wanderwitz, un fost ministru al guvernului german care a renunțat anul acesta la locul său CDU în Bundestag.
Germania și-a consolidat rezerva de aur după cel de-al Doilea Război Mondial, când exporturile au crescut vertiginos, rezultând surplusuri comerciale mari cu alte națiuni. Aceste excedente au fost convertite în aur în cadrul sistemului Bretton Woods.
Markus Ferber, membru al Parlamentului European din partea CDU, a declarat că este, de asemenea, în favoarea permiterii oficialilor germani să inspecteze personal lingourile. „Cer controale regulate ale rezervelor de aur deținute de Germania. Reprezentanții oficiali ai Bundesbank (banca centrală a Germaniei) trebuie să numere personal lingourile și să își documenteze rezultatele”, a spus demnitarul german.

Germania are peste 1200 de tone de aur în seifurile din Statele Unite
Ambii politicieni au vorbit pentru Bild înainte ca Trump să impună tarife vamale radicale asupra Uniunii Europene în această săptămână, ceea ce ar fi putut să le consolideze și mai mult poziția. Valoarea estimată a rezervei de aur pe care Germania o are în Statele Unite este de 113 miliarde de euro (96 de miliarde de lire sterline) și reprezintă 30 % din rezervele de aur ale țării la nivel mondial, scrie și publicația The Telegraph.
Înainte de criza provocată de administrația Trump, depozitarea aurului într-un seif american era considerată o măsură rezonabilă, deoarece permitea accesul la lichidități în dolari, în cazul în care ar fi fost nevoie de acestea în timpul unei crize severe.
Michael Jäger, membru al Asociației Contribuabililor din Europa, a declarat că ar fi mai bine „să aducem toate rezervele de aur germane la Frankfurt sau cel puțin în Europa cât mai repede posibil”. Bild a contactat Bundesbank pentru a comenta sugestia de relocare a aurului la Frankfurt, unde se află aproximativ jumătate din rezervele de aur pe care le are Germania Alte 13 % procente sunt depozitate la Londra.

Reforme suplimentare
Rezervele de aur nu sunt singurul domeniu în care Germania caută să devină mai independentă. După câștigarea alegerilor din februarie, Friedrich Merz, liderul CDU, a anunțat o reformă istorică privind împrumuturile, care ar putea debloca cheltuielile nelimitate din bugetul apărării.
Reformele vor face ca proiectele de apărare în valoare de 1 % din PIB să fie scutite de limita gradului de îndatorare și sunt combinate cu un fond de infrastructură în valoare de 500 de miliarde EUR pentru a repara drumurile, căile ferate și serviciile publice din Germania, care sunt în stare de degradare, mai menționează sursa citată.