Valul de ger care a cuprins România a pus în pericol viața persoanelor fără adăpost. În mod paradoxal, serviciile de asistență socială spun că oamenii care dorm pe stradă refuză cazarea în centre sociale, deoarece nu vor să se supună regulilor de ordine interioară.
Potrivit PRO TV, în Capitală sunt este 2.000 de persoane fără adăpost, care dorm sub cerul liber și la -8 C. Un bărbat a fost găsit în parcul IOR, acoperit cu o prelată. A acceptat cu greu un ceai cald din partea asistenților sociali, relatează sursa citată.
„Am plăcuță de polistiren, stau pe haine, n-am treabă. Temperatura corpului îmi este asigurată și crește încontinuu, dorm liniștit. Nici ceai, nici nimic. De acum, gata, a trecut noaptea, ce să mai”.
Un bărbat găsit pe străzile din Centrul Vechi a acceptat, în cele din urmă, să își petreacă noaptea la adăpostul primăriei, unde a primit îngrijire pe timpul gerului.
„M-au adus aici la adăpost, că nu am unde să stau pe stradă”, a declarat un om al străzii pentru PRO TV.
Asistent social, pentru PRO TV: „Cazarea înseamnă strictul necesar”
Întrucât persoanele fără adăpost sunt primele victime ale gerului, asistenții sociali sunt pe teren, pentru a-i convinge că un centru social este soluția optimă, mai ales pe ger cumplit.
Andreea Dănilă, asistent social, a explicat, pentru PRO TV, ce prespune cazarea oamenilor străzii în centre sociale „Când ajung aici au parte de cazare, de hrană, trei mese pe zi gătite de bucătăria proprie. Cazarea însemnând că li se oferă orice. Strictul necesar: de la pat, lenjerie, produse de igienă, totul necesar. Li se asigură și haine. Când vin în centru fac un duș”.
„Foarte greu găsim persoane care să dorească adăpost. Pe majoritatea le ajutăm punctual, cu o supă caldă, un ceai cald. Adăpostul presupune și respectarea normelor de bună purtare. Nu au voie cu alcool, cu țigări”, a precizat Marius Gorincu, referent Serviciu de Urgențe Sociale, pentru sursa amintită. Oamenii străzii refuză adăposturile pentru iarnă și în alte județe din țară, precum Cluj, Timiș, Iași, Călărași.
Valul de ger a făcut ghețuș pe trotuare, un pericol pentru pietoni. Primarii din Capitală se amendează între ei
În timp ce bucureștenii sunt în pericol din cauza ghețușului de pe trotuare, primarii din București postează fotografii pe rețelele de socializare cu străzile necurățate de zăpadă și anunță amenzi pentru operatorii de salubritate, respectiv pentru serviciile din cadrul Primăriei Generale București.
Spre exemplu, marți, 23 ianuarie, Primăria Capitalei a amendat operatorii de salubritate din sectoarele 3 și 4 cu 5.000 lei pentru faptul că nu au curățat în mod corespunzător zăpada și gheața din Piața Universității și de pe trotuarele aferente Bd. Unirii.
La scurt timp după ce Primăria Capitalei a anunțat amenzile pe Facebook, Primăria Sector 4 București, a transmis că, în urma unor controale de rutină, polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 4 au sancționat Primăria Municipiului București (PMB), prin Administratia Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB), pentru nerespectarea obligațiilor legale instituite în sarcina sa în privința îndepărtării stratului de zăpădă și de gheață depus pe aleile pietonale și trotuarele aferente parcurilor pe care aceasta le adminstrează pe raza Sectorului 4 – Parcul Carol și Parcul Tineretului.
Până când primarii își vor stabili sarcinile pentru curățarea străzilor, bucureștenii se tem că își vor rupe picioarele pe trotuar.
„Ia uitați! Gheață. Nu este spart nimic, mai încolo e la fel. Azi dimineață era să cad, să-mi rup picioarele.
Mai sunt zone în care nu e dată zăpada, nu s-a dat cu sare. Dacă nu mergem cu grijă, ajungem la spital”, au spus pietonii reporterilor PRO TV.
CITEȘTE ȘI: Iarnă în România! Val de ger și ninsori, restricții și drumuri cu probleme / Prognoza ANM