Georgia: Haosul continuă în a cincea zi de proteste. Mii de protestatari s-au adunat din nou în fața parlamentului de la Tbilisi, spre nemulțumirea premierului georgian Irakli Kobajidze, care refuză în continuare confirmarea alegerilor din luna octombrie, în pofida mișcărilor sociale din Georgia.
Luni seară, Irakli Kobajidze a declarat că manifestațiile pro-europene din Georgia sunt sponsorizate din străinătate și că nu va permite o revoluție, cum la fel de bine nu va da curs nici discuțiilor cu opoziția.
Protestele continuă în Georgia
„Aceste eforturi sunt finanţate din străinătate, iar finanţarea nu este transparentă”, a declarat premierul georgian la o conferință de presă. Pentru opoziția din Georgia, poziția premierul Irakli Kobajidze reprezintă o derivă autoritară și pro-rusă. „”Le amintesc tuturor că nu va fi o revoluţie în Georgia” a adăugat premierul georgian, cu referire la faptul că în statul georgian „este în desfășurare o revoluție pe modelul celei portocalii din Ucraina.
În pofida acuzațiilor care i se aduc, șeful executivului georgian a susținut că depune eforturi semnificative pentru „aderarea Georgiei în blocul statelor europene”. O afirmație care contravine deciziilor de săptămâna trecută, atunci când Irakli Kobajidze a anunțat „suspendarea oricăror ambiții de aderare, anunț care, de altfel, a alimentat protestele opoziției.
Premierul georgian refuză dialogul politic
Mai mult decât atât, premierul georgian refuză negocierile cu opoziția care, la rândul ei boicotează legislativul rezultat în urma alegerilor din octombrie. Partidul Visul Georgian, din care face parte și Irakli Kobajidze, a obținut 54% din voturi, în timp ce opoziția a luat aproximativ 38%.
Cele patru blocuri ale opoziției, în frunte cu Salome Zurabișvili, au acuzat fraude și implicare a Rusiei în alegerile parlamentare, motiv pentru care au solicitat reluarea scrutinului. În aceste condiții, președinta Zurabișlivii a făcut un apel statelor europene să sancționeze ceea ce ea a catalogat a fi ingerințele Rusiei în chestiunile interne ale Georgiei.
Georgia a suspendat procesul de aderare în UE
La finalul anului 2023, Georgia a primit statutul de stat candidat la UE, însă negocierile de aderare au fost amânate de Comisia Europeană. Prilej folosit de Partidul Visul Georgian pentru a suspenda procesul de aderare la UE până în 2028, invocând faptul că Bruxelles a recurs la manevre de șantaj.
O decizie care a dus la intensificarea manifestațiilor. Protstele din Tibilisi au intrat în cea de-a cincea zi. Mii de manifestanți s-au adunat în fața parlamentului din Tbilisi cu drapelele georgiene și ale Uniunii Europene, potrivit stiriesurse.ro.