Într-o declarație recentă, premierul din Georgia Irakli Kobajidze a criticat deciziile Statelor Unite și ale Uniunii Europene de a întrerupe cooperarea cu statul georgian, afirmând că acestea sunt contraproductive.
Georgia regretă măsurile SUA și UE în urma adoptării unei legi controversate
Conducerea guvernului din Georgia a transmis în direct la televiziunea locală că regretă deciziile luate de SUA şi UE care nu corespund aşteptărilor lor de a restabili relaţiile.
Kobajidze a menţionat faptul că Washingtonul a suspendat exerciţiile militare comune desfăşurate pe teritoriul Georgiei şi a blocat un pachet de ajutor militar în valoare de 30 de milioane de euro acordat de UE pentru Georgia.
După ce guvernul de la Tbilisi a aprobat o lege controversată numită “legea agenţilor străini”, care limitează libertatea ONG-urilor şi a presei, două decizii importante au fost luate. Această lege a stârnit opoziţia guvernului şi va afecta negativ societatea civilă şi libertatea presei.
Georgia se confruntă cu consecințele politicii sale antieuropene și antioccidentale
Kobajidze a afirmat joi că speră “să vedem mai mulţi paşi raţionali şi corecţi în viitor, care ne vor ajuta să reparăm relaţia.”

El a specificat că este de așteptat ca Georgia să primească o reacție din partea SUA și UE în legătură cu deciziile lor actuale, care sunt considerate contraproductive.
Pe 28 iunie, în urma adoptării de către Tbilisi a unei legi controversate, liderii UE au confirmat suspendarea procesului de integrare al Georgiei. Această ţară a obţinut statutul de candidată la aderarea la UE în decembrie anul trecut.
Potrivit preşedintei Georgiei, Salome Zurabishvili, blocarea ajutorului militar al UE şi decizia Statelor Unite de a amâna exerciţiile militare în ţară sunt consecinţele politicii nesăbuite şi ostile a guvernului faţă de partenerii occidentali.
Într-o postare pe Facebook, președintele Georgiei a subliniat că guvernul a primit un răspuns privind “retorica și acțiunile sale antieuropene și antioccidentale”.
Ea a adăugat că partenerii noștri ne avertizează: trebuie să decidem dacă vom avea un viitor european sigur sau dacă vom fi izolați de Rusia.
CITIȚI ȘI: Ce a rămas din celebra Ordonanță 84? Cătălin Predoiu, anunț de ultimă oră pentru șoferi