O companie olandeză, susținută de Fondul Soros de Dezvoltare Economică a preluat controlul a două ziare poloneze importante, stârnind îngrijorări cu privire la influenţa mass-media din cauza politicii progresiste a oligarhului miliardar.
Faptul că miliardarul George Soros, împreună cu firmele sale, s-au implicat indirect în acord este contrar recentului său anunț că retrage activitatea Soros în Uniunea Europeană. Soros este cunoscut pentru faptul că sprijină politicile liberale de migrație și o integrare mai profundă în Uniunea Europeană.
Proprietarul polonez al cotidianului Rzeczpospolita și al cotidianului financiar Parkiet, Grzegorz Hajdarowicz, a vândut o mare parte din acțiunile sale de la Gremi Media, care deține cele două ziare, către compania olandeză Pluralis, potrivit exxpress.at.
Tranzacţia finalizează o înțelegere încheiată în 2021, prin care Pluralis a cumpărat un pachet minoritar cu opțiunea de a cumpăra acțiuni suplimentare mai târziu.
Drept urmare, Hajdarowicz a încetat să mai fie acționarul majoritar al Gremi Media, compania olandeză Pluralis deținând acum 57% din acțiuni, ceea ce îi permite să preia controlul companiei, potrivit Business Insider.
Unul dintre acționarii Pluralis este „Fondul Soros de Dezvoltare Economică”
Gigantul polonez de petrol și gaze susținut de stat, Orlen, care a achiziționat un număr mare de ziare regionale, a fost raportat în 2021 că este interesat să achiziționeze compania deținută atunci în totalitate de Hajdarowicz.
Cu toate acestea, Hajdarowicz a preferat să vândă acțiunile Gremi Media unui investitor străin. Compania Pluralis, finanțată de Soros, va deveni proprietarul majoritar al unui editor de ziare polonez. Pluralis își va majora participația la Gremi Media la 57%, relatează Bloomberg.
Polonia se îndreaptă în prezent spre alegeri parlamentare. Se spune că partidul de guvernământ din Polonia încearcă, de asemenea, să își sporească influența asupra mass-media.
Fundația Open Society Foundations decisese recent să oprească multe activități în UE
Investitorul vedetă Soros rămâne astfel, se pare, activ în Uniunea Europeană, deși fundația sa Open Society Foundations a decis recent să oprească multe activități în UE sub noua conducere.
Acest grup de fundații este o organizație filantropică care controlează majoritatea activelor din biroul de familie al lui George Soros, în valoare de 25 de miliarde de dolari.
În Polonia, proprietarul cotidianului Rzeczpospolita și al cotidianului financiar Parkiet, Grzegorz Hajdarowicz, a vândut o mare parte din acțiunile sale la Gremi Media, proprietarul celor două ziare, companiei olandeze Pluralis.
Pe 17 august 2023, Fundația Soros pentru o Societate Deschisă anunța că-și va înceta activitatea în țările Uniunii Europene, pentru a se concentra, între altele, pe proiectele din R. Moldova, Ucraina, Kârgâzstan și regiunea Balcanilor.
Miliardarul și filantropul american George Soros, în vârstă de 93 de ani, i-a predat recent gestionarea Fundației fiului său Alexander, care a început să restructureze întreaga arhitectură a acestui gigant al filantropiei globale.
Cu un buget actual de 25 de miliarde de dolari, scrie BBC, Fundațiile Soros pentru o Societate Deschisă au investit an de an miliarde pentru a sprijini democrația, drepturile omului, mass-media independentă și universitățile private, ca Universitatea Central Europeană.
În cadrul restructurării, Fundația pentru o Societate Deschisă își va sista aproape complet proiectele în cele 27 de țări UE, inclusiv Ungaria natală a lui George Soros, dar va continua să sprijine societatea civilă din țările situate la periferia Europei, a informat presa internațională, citând corespondența internă dintre conducerea din America și filiala Fundației de la Budapesta.
„Noua strategie prevede ieșirea și încetarea unei părți semnificative a proiectelor actuale din Uniunea Europeană și mutarea atenției și a resurselor către alte părți ale lumii”, au citat Bloomberg și Reuters corespondența internă. „Vom opri aproape complet finanțarea proiectelor în Uniunea Europeană.”
„Vom continua să sprijinim drepturile omului, democrația și guvernarea responsabilă în regiunile periferice, în special în Ucraina, Moldova, Kârgâzstan și Balcani, prin intermediul rețelei noastre de fundații naționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al fundațiilor Soros.
Soros și Europa de est
Născut în Ungaria, unde a supraviețuit ororilor Holocaustului și educat în Marea Britanie, miliardarul american și-a concentrat activitatea, de la începutul anilor 90 ai secolului trecut, pe Europa, mai precis pe țările central și est-europene care tocmai ieșiseră din comunism.
Dezvoltarea unei societăți civile active, a unei prese independente și crearea unor instituții democratice viabile au fost prioritățile Fundației Soros pentru o Societate Deschisă, ceea ce i-a atras antipatia dacă nu chiar ura multor politicieni care se trăgeau din fosta nomenclatură comunistă, dar și a celor care au luat calea autoritarismului, cum ar fi premierul ungar Viktor Orban, remarcă BBC.
În Ungaria, în 2017, s-a adoptat chiar o lege poreclită „Lex Soros”, prin care ONG-urile care primesc anual mai mult de 7 milioane de forinți (25.000 euro) din străinătate sunt obligate să-și facă publice finanțele. Doi ani mai târziu, printr-o altă lege controversată, guvernul Orban a forțat și plecarea de la Budapesta a Universității Central Europene, înființată de Soros în 1991.
Soros a donat peste 32 de miliarde de dolari din 1984. A alocat, între altele, 100 de milioane de dolari pentru a sprijini educația preșcolară în 15 țări post-comuniste, 200 de milioane de dolari pentru a sprijini oamenii de știință și cercetarea științifică din fosta URSS, mai precizează BBC.
CITIȚI ȘI: