Cu câteva luni înainte de Summitul NATO programat în luna iulie la Washington, întrebarea care se află pe buzele tuturor este dacă actualul secretar general al organizației, Jens Stoltenberg, va continua să conducă alianța sau un nou lider va prelua frâiele.
Noua conducere NATO, înainte de summit-ul din luna iulie
Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a declarat că este convins de faptul că aliații NATO vor ajunge la un consens în privința acestei decizii înaintea summitului. Geoană a subliniat importanța luării acestei decizii în unanimitate.
„Secretarul general a mai avut anul trecut încă o solicitare din partea aliaților să mai rămână un an de zile. Eu sunt absolut convins că aliații vor ajunge la un consens în timp util înainte de summit. Este important să consensualizăm această decizie. Este decizia aliaților, dar suntem convinși și sunt convins că până la summit lucrurile acestea se vor rezolva – vom avea un nou secretar general.”, a declarat Mircea Geoană, la EuropaFM.
De asemenea, Geoană a menționat că va fi numit și un nou adjunct al secretarului general în perioada următoare, dat fiind faptul că poziția sa va fi vacantă odată cu plecarea sa. Totuși, el a subliniat că el și Stoltenberg vor asigura o tranziție lină, evitând să-și părăsească funcțiile în același timp.
Geoană, despre încheierea mandatelor lui și al lui Stoltenberg: ”Nu vom pleca în același timp”
„Vom avea în perioada următoare și un nou adjunct al secretarului general, pentru că și poziția mea se va vacanta atunci când voi pleca și eu. Există un singur element pe care nu vrem să-l încălcăm, nici Stoltenberg și nici eu, suntem o echipă foarte unită: nu vom pleca în același timp. Dacă la dânsul 30 septembrie – 1 octombrie ar trebui să fie prima zi de nou secretar general la sediul nostru de la NATO, în cazul noului secretar adjunct acest lucru se va întâmpla fie înainte, fie după instalarea noului secretar general”, a explicat Geoană.
Geoană, despre șansele lui Iohannis la șefia NATO: ”Ține exclusiv de statele membre”
Întregul proces de alegere a noului secretar general și a adjunctului său este unul intens monitorizat, pentru că NATO se confruntă cu provocări semnificative pe plan internațional.
Întrebat dacă președintele României, Klaus Iohannis, poate obține sprijinul statelor care și-au manifestat deja susținerea pentru olandezul Mark Rutte în cursa pentru conducerea NATO, Mircea Geoană a evitat să răspundă, afirmând că aceasta este „o chestiune ce ține exclusiv de statele membre ale alianței”.