Potrivit unui sondaj realizat de PwC, majoritatea angajaților din România (70%) sunt optimiști în privința impactului Gen AI (Inteligenței Artificiale Generative) asupra locurilor lor de muncă. Ei cred că acestă tehnologie va oferi oportunități pentru a învăța noi abilități și a fi mai creativi, precum și de a-și îmbunătăți calitatea muncii lor. O altă speranță este legată de creșterea salariilor, cu 40% dintre respondenți așteptându-se să se întâmple acest lucru datorită noii tehnologii până în 2024.
Studiu: 87% dintre angajați sunt deschiși la metode noi de muncă cu GenAI, dar 36% se tem de securitatea locului de muncă
Potrivit unui studiu, majoritatea participanților (87%) sunt gata să se adapteze la metode noi de muncă și văd potențialul de a utiliza GenAI pentru a-și crește eficiența.
În același timp, peste o treime manifestă îngrijorare cu privire la securitatea locului de muncă. Astfel, 53% dintre angajați se simt încrezători în ceea ce privește siguranța locului de muncă, dar 36% declară că schimbările recente le cauzează îngrijorare.
Cercetările recent efectuate arată că mulți angajați și directori generali cred că timpul petrecut în activități administrative este ineficient. De aceea, aplicații precum GenAI pot ajuta la economisirea timpului și optimizarea acestor activități.
Potrivit unui studiu recent, 51% dintre lucrători au declarat că au folosit GenAI în cadrul locului de muncă în ultimul an, cu doar 5% folosindu-l zilnic şi 13% săptămânal.
AI va afecta major domeniile de activitate pentru un sfert dintre respondenți
În România, puțin peste un sfert dintre respondenți cred că tehnologia AI va afecta fundamental domeniile lor de activitate în următorii cinci ani, în timp ce la nivel global această cifră este de 40%.
Potrivit unui sondaj, aproximativ 60% dintre respondenţi au declarat că angajatorii lor oferă oportunităţi corespunzătoare pentru a învăţa noi abilităţi utile în carieră. De asemenea, 46% au menţionat că aceste oportunităţi sunt un factor important în decizia lor de a rămâne sau de a pleca la un alt loc de muncă.

Pentru angajați, un salariu just și bazat pe performanță este un factor important de motivare. Aproximativ trei sferturi din cei 86% dintre respondenți care au considerat că este “foarte” sau “extrem de important” să primească o plată corectă spun că au găsit această remunerație satisfăcătoare la locul lor de muncă actual.
Creșterea satisfacției profesionale la 59%, dar 20% dintre angajați intenționează să își schimbe locul de muncă
Potrivit unui sondaj recent, angajaţii consideră că munca satisfăcătoare, colaborativă şi flexibilă este crucială. În ultimul an, satisfacția profesională a crescut ușor, de la 53% în 2023 la 59% dintre angajați care s-au declarat mulțumiți.
Conform unui studiu recent, 20% dintre respondenți intenționează să își schimbe angajatorul, față de 18% în 2023.
Rezultatele sondajului Global Workforce Hopes and Fears Survey 2024 al PwC se bazează pe o cercetare realizată în rândul a peste 56.000 de angajaţi din 50 de ţări şi regiuni, inclusiv peste 500 din România. Acest studiu oferă o imagine globală asupra aşteptărilor şi temerilor forţei de muncă actuale.