Facturi mai mari la gaze. Se anunță o nouă criză a prețurilor pentru energie pe piața din Europa, ca urmare a competiției crescute cu Asia pentru GNL (gaz natural lichefiat), la care se adaugă scăderea stocurilor și incertitudinea privind livrarea gazelor rusești. Toți acești factori vor accentua dificultățile economice ale „Bâtrânului Continent”.
Chiar dacă plătim în continuarea facturi mai mici decât cele din 2022, prețul gazului a ajuns recent la cel mai mare nivel din ultimul an.
Facturi mai mari pentru gaze
În aceste condiții, marii jucători din piață estimează că în 2025 va urma o creștere de până la 70 de euro/MWh, cu 20 de euro mai mult față de prețul actual. Comparativ cu perioada pre-pandemică, atunci când tariful pentru gaze a fost de 17,58 euro/MWh, creșterea este semnificativă.
Costurile ridicate ale energiei au afectat serios industria europeană. Zeci de fabrici s-au închis și aproape un milion de oameni au rămas fără un loc de muncă. De exemplu, în Germania, sondajele Camerelor de Comerț arată că un număr însemnat de companii iau în considerare relocarea, tocmai pe fondul incertitudinilor privind prețurile pentru gaze.
Depozitele Europei sunt pline în proporție de 85%
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, depozitele de gaze sunt pline în proporție de 75%, cu 10 procente mai puțin. O situație care se poate transforma într-un scenariu critic în cazul unor perioade severe de frig.
Separat de aceste aspecte, continentul european trebuie să facă față unei concurențe acerbe venită din partea asiaticilor pentru GNL. Asta deoarecee importurile rusești de gaze sunt condiționate de reglementările Uniunii Europene. Luna trecută, Europa a importat 11,3 miliarde metri cubi de LNG, din Statele Unite și Orientul Mijlociu.
Crește cererea globală cresc și facturile la gaze
Însă, pe măsură ce va crește cererea globală vor crește și prețurile, iar acest lucru va fi decontat în mare parte de consumatori. Mario Draghi, fostul premier italian, a evidențiat că diminuarea importurilor rusești de gaze naturale s-a tradus printr-un cost uriaș pentru economia blocului comunitar european, motiv pentru care combustibilii fosili vor rămâne o alternativă viabilă cel puțin până la finalul anilor 2030.
Prețul mare plătit de Europa pentru energie afectează competivitatea la nivelului continentului european, unde, în mare parte costurile sunt de până la trei ori mai mari față de cele din Statele Unite.
Deși Comisia Europeană a stabilit ținte mai mari pentru stocarea energiei și a limitat accesul companiilor rusești la infrastructura de gaze, aceste măsuri vor accentua competiția pentru LNG. Totodată va crește și presiunea asupra prețurilor, potrivit Reuters.