Cele mai mari creaturi vin în România! Este vorba despre Gardienii Planetei, un film care propune o incursiune inedită în universul fascinant al celor mai mari mamifere de pe planetă. Atenție: Veți vedea imagini subacvatice spectaculoase.
Inspirat de cea mai bine vândută carte a lui Heathcote Williams, narat fermecător de Jean Dujardin și filmat impresionant din perspectiva unei balene, ”Gardienii Planetei”/ ”Les gardiennes de la planète” promite spectatorilor de toate vârstele o călătorie captivantă prin teritorii neexplorate. În universul fascinant al celor mai mari mamifere de pe planetă. Distribuit de Independența Film, Gardienii Planetei are premiera în cinematografe pe 7 iunie.
O balenă cu cocoașă eșuează pe un țărm îndepărtat. În timpul luptei pentru salvarea vieții ei, vom descoperi povestea acestor creaturi extraordinare, locuitoare ale oceanelor lumii, cu abilități remarcabile și vieți sociale bogate.
Gardienii Planetei, filmat într-o manieră inovatoare
Cu o coloană sonoră frumoasă și neașteptată, filmat într-o manieră inovatoare, care cufundă spectatorii într-o lume subacvatică uimitoare, ce le permite să experimenteze valurile, vânturile, luna sau mareele prin ochii unei balene, ”Gardienii Planetei” invită la descoperire prin societatea abia cunoscută a balenelor, esențiale pentru ecosistemul planetei noastre de peste 50 de milioane de ani.
Filmul include imagini subacvatice spectaculoase, filmate în cele mai importante mări și oceane ale lumii, cu echipamente de ultimă generație. Care permit o perspectivă inedită asupra vieții marine. Realizarea documentarului a implicat colaborarea cu diverși experți în biologie marină, ecologie și climatologie, pentru a oferi conținut științific solid și informativ.
”Gardienii Planetei” explorează legătura profundă dintre oceane și viața de pe Pământ, evidențiind modul în care sănătatea oceanelor influențează clima globală, biodiversitatea. Și, în ultimă instanță, supraviețuirea umanității. Filmul subliniază rolul esențial al oceanelor în reglarea climatului și furnizarea de resurse esențiale pentru viață. De asemenea, documentarul abordează problemele cauzate de poluare, schimbările climatice și pescuitul excesiv. Punând accent pe nevoia urgentă de acțiune pentru protejarea acestor ecosisteme fragile.
Gardienii Planetei: Ce nu știați despre balene
Balenele reprezintă una dintre cele mai impresionante și mai misterioase creaturi marine care populează oceanele globului, cu o istorie evolutivă complexă și comportamente fascinante.
Cuvântul „balenă” provine de la termenul „ballaena” din limba latină și este folosit pentru a descrie aceste mamifere imense și grațioase. Balena trăiește, se hrănește și se reproduce în oceanele de pe întreg globul pământesc, fiind cel mai mare mamifer din lume. Cea mai mare specie de balenă – balena albastră – poate să atingă o lungime de până la 30 de metri și o greutate de circa 150 de tone. Inima acesteia cântărește aproape 400 de kilograme și are dimensiunile unei mașini, fiind cea mai mare inimă din lume.
În lume există 14 specii de balene, împărțite în două subordine: Mysticeti (balene cu fanoane) și Odontoceti (balene cu dinți). Balene cu fanoane au pe maxilarul inferior niște formațiuni ce țin loc de dinți, similare cu o perie. Pe care le folosește ca să filtreze apa pentru a captura pești și alte microorganisme marine. Fiecare fanon se termină printr-o mustață cu ajutorul căreia este reținută și cea mai mică pradă. După ce a expulzat apa din gură, balena își linge prada cu limba cărnoasă. În schimb, balenele cu dinți au dinți ascuțiți, cu care prind prada.
Gardienii Planetei: Puii de balenă se hrănesc cu lapte matern
Datorită plămânilor uriași, balenele pot sta sub apă fără să respire până la două ore. În timpul procesului de scufundare, activitatea organelor interne ale balenei încetinește. Ca să poată respira, aceasta este nevoită ca, din când în când, să se ridice la suprafața apei.
Totodată, comparativ cu restul mamiferelor, balenele au sângele mult mai oxigenat. Se pot scufunda până la o adâncime de aproximativ 3,5 kilometri, iar datorită stratului foarte gros de grăsime, care se află sub piele, balenele pot înota chiar și în ape foarte reci. Mai mult decât atât, aflăm de pe site-ul GreenReport.ro că unele specii de balene pot trăi chiar și 100 de ani sau chiar mai mult.
În primele șase luni de viață, puii de balenă se hrănesc cu lapte matern. Zilnic, acesta poate bea aproape 400 de litri de lapte. Ca gabarit, puii pot avea o lungime de 15 metri și pot cântări chiar și 25 de tone.
Inteligența și conștiința socială la Gardienii Planetei
Inteligența și conștiința socială le permite balenelor cu cocoașă să coordoneze o metodă elaborată de hrănire. Acestea înconjoară un banc de pești înotând în spirală și eliberând bule care se ridică și creează o plasă. Peștii se tem de bule și sfârșesc prinși în capcană. O balenă lansează un apel de hrănire, ceea ce incită grupul să înoate împreună prin spirală și să adune peștii.
În 2010, Graham Slater, un biolog evoluționist de la Universitatea din Chicago, a susținut că cetaceele s-au separat în diferite grupe de mărimi în urmă cu aproximativ treizeci de milioane de ani. Delfinii au rămas piticii acestei lumi a cetaceelor, balenele care se hrănesc prin filtrare au devenit uriașe, iar zifiidele (balenele cu cioc prădătoare) au rămas de dimensiuni medii.
Însă Nicholas Pyenson, expert în balene la Institutul Smithsonian, era sceptic. Astfel, cei doi au decis să studieze vasta colecție a muzeului pentru a lămuri disputa. Pyenson deja analizase proporțiile balenelor vii și determinase că mărimea unei balene este corelată cu cea a maxilarului. Apoi a măsurat craniile a 63 de specii de balene dispărute și a 13 specii moderne și le-a așezat pe o linie a timpului care a demonstrat arborele genealogic al balenei.
Din aceste date a rezultat că balenele nu au crescut atât de mari chiar atât de demult cum sugerase Slater. Nici nu au crescut treptat, în timp. În schimb, au devenit moderat de mari și au rămas așa până în urmă cu aproape 4,5 milioane de ani. Atunci, balenele au devenit de la relativ mari la uriașe. Balenele albastre de astăzi au 30 de metri lungime, iar până în urmă cu 4,5 milioane de ani cea mai mare balenă avea doar 10 metri lungime.
Citiți și: RAD Art Fair 2024. Catinca Tăbăcaru: „Un concept de artă sănătoasă”