Garda Forestieră își plătește regește angajații. Structura de conducere a insituției beneficiază de salarii care se ridică la câteva mii bune de euro, în timp ce remunerație medie este cu mult peste ceea ce oferă angajatorii privați.
În ciuda grilei de salarizare peste media națională, Garda Forestieră nu se poate lăudă cu reușite notabile. Tăierile ilegale de arbori nu au dispărut, iar acțiunile de reîmpădurire sunt în mare parte sortite eșecului.
Garda Forestieră își plătește regește angajații
Un post de conducere în Garda Forestieră este remunerat lună de lună cu 5.000 de euro, echivalentul a peste 25.000 lei, iar salariul mediu din instituție depășește pragul de 8.000 de lei, adică peste 1.500 de euro, potrivit datelor furnizate de Fundația pentru Apărarea Cetățeanului împoriva Abuzurilor Statului (FACIAS).
Pe lângă salariile mari, Garda de Forestieră oferă angajaților din conducere beneficii suplimentare: mașini de serviciu și cazări decontate. Bonificații acordate până într-un plafon de 12.000 de euro per mandat. Toate aceste bonusuri extrasalariale sunt livrate în contextul în care cheltuielile de personal ale instituției aproape că s-au dublat.

Salarii mult mai mari decât media națională la Garda Forestieră
Astfel, potrivit datelor publicate de FACIAS, în 2023 Garda Forestieră a alocat undeva la 3,8 milioane de lei pentru salarii, pentru ca în 2024 suma să crească la 7,5 milioane de lei. Concret, salariul mediu net în instituția amintită este de 14.730 de lei, adică 8.617 lei brut. Deși media națională este de puțin peste 5.300 de lei.
Chiar dacă Garda Forestieră publică rapoarte pozitive în care amintește de reducerea tăierilor ilegale de arbori, creșterea suprafețelor împădurite sau repopularea cu fauna sălbatică ori combaterea braconajului, situația din teren ilustrează altceva, scrie și site-ul romaniatv.

Suprafața de împădurire a crescut cu numai 0,3% în ultimii 10 ani
Sursa citată menționează datele Romsilva porivit cărora în intervalul ianuarie-septembrie 2024, tăierile ilegale de arbori au produs statului român pagube în valoare de 7,3 milioane de lei. Estimativ, în fiecare an din pădurile naționale „se evaporă” aproxmativ 20 de milioane de metri cubi de arbori. O cirfră care pune la îndoială veridicitatea rapoartelor furnizate de Garda Forestieră.
Dacă ne raportăm la ultimul deceniu, constatăm că suprafața de împădurire a crescut cu 0,3%. Un procent de 16 ori mai mic decât cel indicat în 2016 de Academia Română. Timp în care 11 milioane de arbori au fost puși la pământ prin metode ilegale. De multe ori fără o strategie pertinentă de replantare, menționează și site-ul Antena 3 CNN.