Agenția Națională pentru Sport a găzduit “Gala Sportului Românesc” aseară, pe 14 februarie. În cadrul evenimentului au fost recunoscuți și recompensați sportivii și colaboratorii care au obținut performanțe notabile pentru sportul românesc în anul 2023.
„Nimic nu este întâmplător. Am organizat gala astăzi, de Ziua Îndrăgostiților, pentru că toți suntem îndrăgostiți de sportul românesc”, a transmis Elisabeta Lipă în deschiderea evenimentului. La ceremonie au luat parte sute de personalități din lumea sportului, inclusiv atleți actuali și foști, antrenori, oficiali din cadrul federațiilor și cluburilor, precum și reprezentanți din sfera politică, printre care președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, și secretarul general al PNL, Lucian Bode.
Mesajul transmis de Elisabeta Lipă
“Sunt mândră că în această seară putem să ne bucurăm împreună de medaliile cucerite de sportivii români şi să celebrăm împreună succesul lor. Ştim toţi că o medalie înseamnă foarte mult, atât pentru cel care o câştigă, pentru clubul său, dar şi pentru ţară. Prin exemplele de succes ale sportivilor inspirăm copiii să-şi urmeze visurile.”, a mai transmis ea, potrivit iAMSPORT.
“Acesta este de fapt rostul organizării acestei Gale a Sportului Românesc. Anul acesta România sărbătoreşte 100 de ani de olimpism, 100 de ani de la prima medalie la o ediţie a JO, cucerită de echipa naţională de rugby. De aceea vreau să ţinem toţi pumnii strânşi sportivilor la Jocurile Olimpice de la Paris 2024”, a mai spus preşedinta ANS.
Miercuri seară, în cadrul Galei Sportului 2023, organizată de Agenția Națională pentru Sport, campioana mondială și europeană la canotaj, Simona Radiș, a fost distinsă cu trofeul de excelență pentru cea mai remarcabilă performanță. De asemenea, canoistul Cătălin Chirilă și canotoarea Ancuța Bodnar au fost recunoscuți drept sportivii anului la masculin, respectiv feminin.
Premiile acordate în Gala Sportului Românesc
- Trofeul de Excelenţă în 2023 – Simona Radiş (canotaj) – dublă campioană europeană (dublu vâsle şi 8+1) şi campioană mondială în proba de dublu vâsle
- Sportivul anului – Cătălin Chirilă (canoe) – medalie de aur (500 m) şi de argint (1.000 m) la Campionatul Mondial, medalie de argint la Jocurile Europene (500 m). Au mai fost nominalizaţi: Constantin Popovici (sărituri în apă) şi Vlad Dascălu (ciclism).
- Sportiva anului – Ancuţa Bodnar (canotaj) – campioană europeană şi mondială la dublu vâsle. Au mai fost nominalizate: Alina Rotaru-Kottmann (atletism) şi Bernadette Szocs (tenis de masă).
- Antrenorul anului – Antonio Colamonici (canotaj) – antrenor-coordonator al lotului olimpic de canotaj – 11 ambarcaţiuni calificate la JO 2024; palmares european – 5 aur şi 1 argint; palmares mondial – 2 aur – 1 argint – 2 bronz. Au mai fost nominalizaţi: Florin Popescu (canoe) şi Eduard Iordănescu (fotbal).
- Antrenoarea anului – Camelia Voinea (gimnastică artistică) – antrenoarea Sabrinei Maneca Voinea, sportivă calificată la Jocurile Olimpice Paris 2024. Au mai fost nominalizate: Simona Maior Paşca (handbal) şi Maria Gîrbă (gimnastică ritmică).
- Sportivul anului în sport paralimpic – Alexandru Bologa (nevăzător) – medaliat cu aur la Campionatul Mondial şi Campionatul European. Au mai fost nominalizaţi – Robert Tămîrjan (paratriatlon) şi Florin Cosmin Candoi (paraclimbing).
- Sportiva anului în sport paralimpic – Constantin Gabriela (para tenis de masă) – medalie de bronz la Campionatul European. Au mai fost nominalizate: Maria Iordache (para karate scaun cu rotile) şi Liliana Pădurean (popice nevăzători).
- Evenimentul anului în sport – Campionatele Europene de înot în bazin scurt pentru seniori de la Otopeni. Au mai fost nominalizate: Campionatul European de lupte U23 de la Bucureşti şi Campionatele Mondiale de gimnastică ritmică pentru junioare Cluj-Napoca.
- Echipa anului (sporturi de echipă masculin) – echipa naţională de fotbal a României, calificată la EURO 2024. Au mai fost nominalizate: echipa naţională de volei masculin şi echipa naţională de minifotbal.
- Echipa anului (sporturi de echipă feminin) – echipa de tenis de masă a României – medalie de aur la Jocurile Europene. Au mai fost nominalizate: echipa de gimnastică a României şi CSM Volei Alba Blaj.
- Echipa/echipajul anului (sporturi individuale masculin) – barca de 8+1 (canotaj) – medalie de argint la Campionatul European de la Bled, calificare la Jocurile Olimpice. Au mai fost nominalizate: echipajul de canoe dublu 1.000 metri şi echipajul de bob 2.
- Echipa/echipajul anului (sporturi individuale feminin) – barca de 8+1 (canotaj) – medalii de aur la Campionatele Mondiale şi Europene. Au mai fost nominalizate: echipajul de patru rame (canotaj) şi echipajul de bob 2.
- Echipa anului (competiţii mixte) – echipa de culturism şi fitness – campioană europeană şi balcanică, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de la Santa Susanna (Spania). Au mai fost nominalizate: dublul mixt tenis de masă Ovidiu Ionescu/Bernadette şi cuplul Alexandru Pădurariu/Elena Costandache (dans sportiv).
- Premiul special al Agenţiei Naţionale pentru Sport/Legenda sportului – Mircea Lucescu (fotbal)
- Speranţele sportului (feminin) – Elena Zaharia (tenis de masă) – medalie de argint la Campionatele Mondiale pentru tineret, 3 medalii de aur (cu echipa, la simplu Under 19 şi la dublu mixt) şi o medalie de bronz la Europenele pentru juniori. Au mai fost nominalizate: Amalia Niţă (box) şi Daria Silişteanu (înot).
- Speranţele sportului (masculin) – Radu Niţu (scrimă) – bronz cu echipa la CM juniori; aur individual şi argint cu echipa la Europenele de tineret; aur cu echipa la Europenele de juniori. Au mai fost nominalizaţi: Eduard Ionescu (tenis de masă) şi Denis Florin Mihai (lupte).
- Speranţele sportului (mixt) – Francesca şi Norbert Maior – campioni europeni de juniori la raliuri (FIA ERC).
- Preşedintele anului – Elisabeta Lipă (FR de Canotaj). Au mai fost nominalizaţi: Cristinel Romanescu (FR Tenis de Masă) şi Ioan Onicaş (FR de Minifotbal).
- Cel mai bun administrator în sport – Adela Alexe (CSN Snagov). Au mai fost nominalizaţi: Florin Oancea (CSN Lia Manoliu) şi Radu Popa (CSN Arcul de Triumf).
- Special Olympics – Ionuţ Păunescu (gimnastică) – 5 medalii de aur la sol, paralele, inele, cal cu manere şi individual compus (nivel 2) şi 2 medalii de argint la sărituri şi bară fixă la la Jocurile Mondiale de vară Special Olympics Berlin 2023. Au mai fost nominalizaţi: Andreea Mustăreaţă Pivniceru (tenis) şi George David (tenis).