Potrivit Gabrielei Firea, cazul profesorilor descoperiți de autorități că fac trafic de droguri este îngrijorător și arată cât de periculos este fenomenul consumului în rândul tinerilor. Prevenția este singurul demers care poate ajunge la tineri chiar și când sursa este atât de aproape, în rândul cadrelor didactice, susține ea.

„Acești profesori trebuie să răspundă pentru faptele lor și nu mai pot profesa vreodată! Cred că ar fi util ca școlile să extindă protocoalele de colaborare cu autoritățile pentru a depista la timp cazurile de trafic în școli. Nu ne mai putem ascunde după deget”, arată Firea într-o postare pe Facebook.

Ea respinge afirmațiile potrivit cărora acțiunile de prevenție ar fi naive, iar mesajele campaniilor antidrog ar fi neconvingătoare în fața tentațiilor care apar din anturaj.

Gabriela Firea crede că este utilă extinderea pe termen lung a programelor de prevenție în școli, pentru toate părțile implicate direct: profesori, părinți, autorități: „Avem un război pe termen lung, nu doar o bătălie”.