Gabriel Țabără a murit pe muntele Everest, la doar 48 de ani. Alpinistul român a murit luni dimineață în tabăra III de pe Everest, la 7.470 metri altitudine. Șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor de pe teren, Khimlal Gautam, a confirmat decesul acestuia.
Gabriel Țabără a fost găsit mort în cortul său de către ghidul său Sherpa, potrivit organizatorului expediției sale, Makalu Adventure.
Alpinistul Gabriel Țabără era de două luni pe Everest
Gabriel Țabără se afla pe muntele Everest de peste două luni, deoarece plănuia să escaladeze Lhotse fără oxigen suplimentar. El a finalizat aclimatizarea și mai multe runde de rotație în pregătirea pentru împingerea spre vârf.
“Gabriel și ghidul său au avut o zi normală și s-au dus în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a declarat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle, citându-l pe ghidul său.
“Cu siguranță nu este vorba de lipsa de oxigen, deoarece oamenii nu consumă oxigen în Tabăra III. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie”, a declarat Lamsal.
Gabriel este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume. Aproximativ 400 de alpiniști au ajuns pe vârful Everest până marți, potrivit lui Gautam. Peste 160 de alpiniști se aflau, numai marți, în ultimul efort pentru atingerea vârfului Everestului.
Gabriel Țabără: “Eu vârful îl iau ca un bonus, din toată expediţia. Toată pasiunea e să îţi depăşeşti limitele şi slăbiciunile”
Într-un interviu acordat acum trei ani pentru paginademedia.ro, Gabriel Țabără vorbea despre pasiunea lui, dragostea pentru munte, dependența de adrenalină și riscurile pe care le implică aceasta.
“În alpinism dacă nu îţi evaluezi corect riscurile, şansele să te accidentezi sau să ajungi la cazuri fatale cresc invariabil. Trebuie să iei în considerare totul, mai ales vremea care se poate schimba de la o oră la alta. Există riscul să mai ai şi câţiva paşi şi să nu atingi vârful.
Eu vârful îl iau ca un bonus, din toată expediţia. Toată pasiunea e să îţi depăşeşti limitele şi slăbiciunile. Pe munte trebuie să fii foarte sincer şi foarte umil. Atunci, îţi testezi limitele şi le împingi. Nu poţi să ştii până la ce altitudine poţi urca. Eu vorbesc şi din perspectiva mea, a celui care urcă fără oxigen. E un pariu ce l-am făcut cu mine să urc fără oxigen. E şi o chestie de onestitate faţă de munte. Dacă nu respecţi muntele rişti să ai surprize neplăcute.
Citește și: Cătălin Moroșanu, adevărul despre căsnicia lui: „Am fi ipocriți să spunem că…”
Am trecut şi pe lângă cazuri fatale. Am văzut pe viu un alpinist decedat, am trecut la jumătate de metru de el. Era adus de şerpaşi. A fost o combinaţie nefericită de infarct şi edem cerebral, când se umflă creierul din cauza presiunii foarte scăzute. E prima dată când am văzut un caz fatal, dar trebuie să ai o pregătire mentală bună, să treci peste.
Riscuri există. Eu chiar glumeam cu colegii, când am plecat, că există o probabilitate să nu mă întorc. Încerc să evit termeni ca „a cuceri muntele”. Muntele mă cucereşte pe mine, n-ai cum să cucereşti muntele. Muntele îţi creează condiţiile să ajungi pe vârf”, spunea Gabriel Țabără.