Procuratura Generală a Rusiei a declarat că o fundație pe care actorul George Clooney o deține împreună cu soția sa, Amal, „desfășoară activități care vizează discreditarea Rusiei”. Prin urmare, „Clooney Foundation for Justice” a fost interzisă pe teritoriul Federației Ruse.
Autoritățile ruse au declarat luni fundația nonprofit a starului de la Hollywood „indezirabilă”, interzicându-i să opereze în Rusia. Fundația Clooney pentru Justiție (CFJ) a fost înființată în 2016 de actorul american Clooney și soția sa, avocata pentru drepturile omului Amal Clooney, pentru a investiga încălcările drepturilor omului. Potrivit site-ului său web, CJF „investiga în mod activ crimele de război din Ucraina”.
Procuratura Generală a Rusiei a declarat într-o declarație la Telegram că fundația „desfășoară activități care vizează discreditarea Rusiei la scara Hollywood”. „Sprijină activ pseudo-patrioții care au părăsit țara, membri ai asociațiilor extremiste interzise și organizații teroriste”, se arată în comunicat, conform Politico.
Rusia a catalogat zeci de organizații caritabile străine, grupuri de reflecție și alte grupuri ale societății civile „indezirabile” din 2015, când a adoptat o lege care îi permite să ținteze grupurile care critică regimul președintelui Vladimir Putin. Recenta acțiune înseamnă că o organizație nu poate funcționa în Rusia și interzice băncilor și companiilor din țară să lucreze cu acestea.
„Sub masca ideilor umanitare, acești „războinici pentru justiție” promovează inițiative de anchete penale împotriva celor mai înalte autorități ruse”, se arată în declarația intitulată „Parchetul General al Rusiei apreciază talentul actoricesc al activiștilor de la Hollywood”.
Ce a făcut fundația lui George Clooney, împreună cu alte câteva ONG-uri
După ce Moscova a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, autoritățile ruse au ridicat represiunea disidenței la niveluri nemaivăzute din vremea Uniunii Sovietice. În iulie, Fundația Clooney, împreună cu alte câteva organizații neguvernamentale, a depus un dosar la Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU, acuzând Rusia că a încălcat drepturile omului ucraineanilor uciși într-un atac cu rachete din 2022 asupra Vinnytsia.
La începutul lunii august, procurorul general al Rusiei l-a interzis drept „indezirabil” pe fundația germană pro-democrație pe Konrad Adenauer, iar în iulie a făcut același lucru cu publicația de știri Moscow Times.
La începutul lunii august, procurorul general al Rusiei a interzis drept „indezirabilă” fundația germană pro-democrație Konrad Adenauer, iar în iulie a făcut același lucru cu publicația Moscow Times. Statutul „indezirabil” obligă organizațiile să închidă în Rusia și înseamnă că rușii care lucrează pentru, finanțează sau colaborează cu ONG-uri pot fi, de asemenea, pasibili de urmărire penală. Și până la cinci ani de închisoare pentru anumite activități.
Rușii au fost amendați pentru că au postat linkuri web și articole publicate de așa-numitele organizații indezirabile, a raportat site-ul independent Mediazona.
Înainte de Fundația Clooney, ce s-a întâmplat cu Moscow Times
Publicația Moscow Times a fost interzisă de președintele Vladimir Putin în Rusia, în iulie a.c.. Oricine cooperează cu aceasta va fi expus la urmărire penală, după cum nota The Guardian.
Rusia a clasificat publicația „The Moscow Times” drept „organizație indezirabilă”, interzicându-i activitățile în Rusia și expunând la urmărire penală pe oricine cooperează cu aceasta, potrivit ză The Guardian. În Rusia s-a intensificat campania presei independente și a relatărilor independente de când Rusia a lansa o ofensivă militară asupra Ucrainei în februarie 2022. „A fost luată decizia de a declara activitățile Moscow Times, o organizație neguvernamentală străină, indezirabile pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat biroul procurorului general al Rusiei.
Aceasta este „o crimă în Rusia lui Putin”
„Ne vom contiua activitatea ca de obicei: jurnalism independent. Aceasta este o crimă în Rusia lui Putin”, declara fondatorul Moscow Times, Derk Sauer, pe aplicația X.
Nu demult, Vladimir Putin a declarat că Rusia este dispusă să înceteze focul și să ia parte la discuții de pace, dacă Ucraina renunță la ambițiile NATO și retrage trupele ucrainene de pe întregul teritoriu al regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia din estul și sudul Ucrainei.
The Moscow Times a devenit una dintre singurele publicații din Rusia în limba engleză care a menținut independența editorială, iar mai târziu a deschis un serviciu în limba rusă. Printre colaboratorii și angajații săi se numără mulți jurnaliști proeminenți, inclusiv Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal care este în prezent judecat în Rusia pentru acuzații de spionaj pe care el și ziarul său le neagă vehement. Publicația s-a mutat în Țările de Jos după ce Rusia a introdus legi ample de cenzură la scurt timp după lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
Autoritățile ruse au desemnat anterior publicația drept „agent străin”, precum și blocarea site-ului său din Rusia. Încadrarea ca „agent străin” presupune ca mass-media şi jurnaliştii declaraţi ca atare să menţioneze acest statut pe site-urile şi produsele lor media. Totodată, ei vor trebui să prezinte mult mai des rapoarte mult mai stricte privind finanţarea şi activităţile financiare, conform Agerpres.
Legislaţia privind „agenţii străini” a fost folosită „în mod disproporţionat”
Într-o declaraţie preluată de presa rusă, Ministerul Justiţiei a acuzat The Moscow Times că distribuie informaţii inexacte cu privire la deciziile luate de autorităţi, contribuind astfel la ceea ce ministerul a numit o imagine negativă a Rusiei. The Moscow Times a scris pe site-ul său că legislaţia privind „agenţii străini” a fost folosită „în mod disproporţionat pentru a viza jurnaliştii, activiştii şi organizaţiile neguvernamentale independente în ultimii ani”.
„Registrul cu agenţii străini ai ministerului (justiţiei) listează site-urile web ale ediţiilor în limbile engleză şi rusă ale The Moscow Times, precum şi paginile sale de social media, între care LinkedIn, YouTube, Instagram şi Telegram ‘ca făcând obiectul restricţiilor’”, a scris The Moscow Times. Site-ul publicaţiei a fost deja blocat pe teritoriul Rusiei de autoritatea rusă de reglementare a comunicaţiilor şi mass-media Roskomnadzor.
Citiți și: George Clooney nu e un star? Ce spune Quentin Tarantino