Fructele de mare sunt sau nu de post? Este o întrebare pe care mulți români și-o pun, dar la care nu există un răspuns clar din partea Bisericii Ortodoxe Române.

Fructele de mare sunt sau nu de post?
Biserica Ortodoxă a luat în considerare obiceiul călugărilor de la Muntele Athos, care consumă fructe de mare în timpul postului, însă nu a emis încă o hotărâre oficială în această privință.
Ce spune Biserica Ortodoxă despre fructele de mare
Deși teoretic fructele de mare îndeplinesc cerințele postului, fiind nevertebrate și fără sânge cald, există păreri divergente în Biserica Ortodoxă Română, notează Pro TV. Unele voci conservatoare consideră că nu sunt necesare în post, deoarece acesta este un timp de penitență trupească și sufletească.

28 aprilie, dezlegare la pește
Astfel, în unele situații, fructele de mare sunt băgate în aceeași categorie cu peștele și astfel su permise doar în zilele de dezlegare din timpul postului. În Postul Mare cum mai este denumit postul Paștelui, mai există o singură zi de dezlegare – pe 28 aprilie, cu ocazia sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.
Chiar dacă nu există o decizie oficială, consumul de midiile și langustinele rămâne popular printre tinerii din mediul urban care țin postul Paștelui și își doresc să se bucure de varietate și gusturi și de preparate.

Preot: “Postul nu poate fi privit ca o dietă”
Reprezentanții Patriarhiei Române subliniază că postul are un scop, dar acesta nu trebuie să fie rupt de postirea de răutate și de alte comportamente negative care pot afecta relațiile interumane.
“Postul ne ajută să ne unim mai mult cu Dumnezeu schimbându-ne stilul de viaţă. În fapt, postul este un stil de viaţă. Cred că postul nu slăbeşte, postul întăreşte. Postul nu poate fi privit ca o dietă.”, explică preotul Claudiu Banu.
Deși 47% dintre românii din mediul urban declară că țin post, mulți îl văd mai mult ca pe un exercițiu de voință, iar alții aleg alternative precum postul intermitent din motive care țin de sănătate sau de aspectul fizic.