Apartamentele din București se vând repede odată cu apropierea finalului de an 2024, față de începutul lui, potrivit analiștilor. Cu alte cuvinte, frica de a rămâne cu ele nevândute și apropiere unui an 2025 incert financiar a dat naștere acestui fenomen.
S-ar putea spune că Bucureștiul nu este singular pe piața imobiliară mondială, în ceea ce privește acest fenomen. Oferta și cererea de apartamente decurd rapid pe final de an, potrivit alndata.com.
„Semnele de stabilitate, în special scăderea indicelui inflației şi stabilizarea dobânzilor, au dat un imbold cumpărătorilor, astfel încât nu doar că avem un interes major pentru piața rezidențială, ci vorbim de o cerere foarte activă. Timpul de căutare scade. În condițiile unei oferte limitate, avem o presiune pe preț. Totuşi, în continuare ne aflăm într-o perioadă propice pentru achiziții. Atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea centrelor urbane locuințele rămân accesibile”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, pentru Adevărul.
Faptul că apartamentele din Capitală se vând rapid pe final de an constituie doar una dintre concluziile Raportului Imobiliare.ro Market 360 „Piața imobiliară rezidențială, T3 2024”.
Dacă atunci când vine vorba despre prețurile solicitate de proprietari Bucureștiul nu este nici pe departe primul în clasamentul național, în privința numărului de locuințe disponibile pe plan local, dar și din perspectiva rapidității cu care sunt găsiți cumpărătorii, acesta este campionul imbatabil al pieței imobiliare.
Apartamentele din București se vând într-un interval scurt
Proprietarii și dezvoltatorii au avut nevoie, în medie, de doar 49 de zile pentru a identifica acei cumpărători potriviți pentru apartamentele scoase la vânzare. Acesta este cel mai scurt interval de timp înregistrat în principalele centre regionale din țară monitorizate de Imobiliare.ro.
Mai mult, perioada medie în piață aferentă apartamentelor din Capitală a scăzut ușor față de cea înregistrată la începutul acestui an. În primele trei luni, proprietarii aveau nevoie de 51 de zile pentru identificarea cumpărătorilor.
Proprietarii din București sunt, totodată, mai dispuși să negocieze prețul față de cei din alte orașe mari. Marja de negociere, care reprezintă diferența dintre ultimul preț de listare și prețul declarat de tranzacționare, a fost în trimestrul III de 4%. Cumpărătorii au găsit doar în Timișoara proprietari dispuși să negocieze prețurile mai mult. Pe de altă parte, în țară situația este un pic diferită.
Pe piața imobiliară din Brașov spre exemplu, cererea se menține la un nivel ridicat potrivit sursei, fiind susținută inclusiv de micii investitori care fac achiziții cu scopul închirierii ulterioare a locuințelor în regim hotelier, iar prețurile cresc în ritm alert, cu 17% într-un an. Număr tot mai mic de proprietăți disponibile îi determină pe cumpărători să ia decizii rapide. Astfel, pe plan local se înregistrează a doua cea mai scurtă perioadă medie în piață, de 51 de zile.
Citiți și: Piața imobiliară din București. Ce se întâmplă cu apartamentele construite între 1978-1990