O nouă metodă de fraudă online face ravagii în România, folosind numele Bursei de Valori București și al Depozitarului Central. Escrocii se prezintă fals ca angajați ai acestor instituții pentru a înșela victimele.
- În România, tot mai mulți oameni cad victime ale unei noi înșelătorii online care se folosește de numele Bursei de Valori București (BVB) și al Depozitarului Central (DC) pentru a obține informații personale și acces la conturile bancare ale victimelor
- Escrocii folosesc identitatea vizuală și informațiile oficiale ale BVB și DC pentru a părea credibili, trimițând victimele către site-urile oficiale și folosind logo-uri și date de identificare oficiale
- Numărul fraudelor online a crescut semnificativ în ultima perioadă, iar BVB și DC subliniază că nu solicită niciodată date personale sau instalarea de aplicații mobile pentru obținerea de sume de bani ori realizarea de tranzacții.
În România, tot mai mulți oameni cad victime ale unei noi înșelătorii online care se folosește de numele Bursei de Valori București (BVB) și al Depozitarului Central (DC). Potrivit unui anunț recent, escrocii pretind în mod fals că sunt angajați ai acestor instituții pentru a obține informații personale și acces la conturile bancare ale victimelor, relatează bugetul.ro.
Numărul fraudelor online a crescut semnificativ în ultima perioadă. Chiar dacă autoritățile au avertizat în repetate rânduri despre aceste pericole, mulți români continuă să fie păcăliți de infractori. Escrocii contactează telefonic investitori sau deținători de instrumente financiare și le cer să instaleze aplicații pe telefoanele mobile, prin care obțin ulterior acces la conturile bancare.
Fraudă online în România: Metoda «Bursa de Valori București»
Escrocii folosesc identitatea vizuală și informațiile oficiale ale BVB și DC pentru a părea credibili. «Mai mult, aceste persoane fac trimitere la site-urile companiilor noastre, www.bvb.ro şi www.roclear.ro sau folosesc, în cadrul canalelor de comunicare, identitatea noastră (logo, date de identificare precum numele oficiale, adresa, nr. de înregistrare la Registrul Comerţului etc.) pentru a da credibilitate demersului şi a induce în eroare potenţialele victime», avertizează un comunicat al celor două instituții.
BVB și DC subliniază că nu solicită niciodată date personale sau instalarea de aplicații mobile pentru obținerea de sume de bani ori realizarea de tranzacții. «Vă atragem atenţia să nu daţi curs sub nicio formă solicitărilor primite din partea acestor persoane. BVB şi DC nu solicită şi nu vor solicita date cu caracter personal şi nici instalarea unor aplicaţii pentru telefoanele mobile în scopul obţinerii unor sume de bani sau realizării oricăror tipuri de tranzacţii», se arată în comunicat.
Recomandări pentru evitarea înșelătoriilor
Pentru a se proteja, BVB recomandă raportarea tentativelor de înșelătorie autorităților competente, în special Poliției Române. De asemenea, singura modalitate de a investi la bursă este deschiderea unui cont de tranzacționare la unul dintre intermediarii autorizați, lista acestora fiind disponibilă pe site-ul BVB.
Fraudă online în România: metoda „Bursa de Valori București”. Escrocii continuă să se adapteze și să găsească noi metode de a înșela oamenii, iar vigilența și informarea corectă rămân cele mai bune arme împotriva acestor practici frauduloase. Pentru mai multe detalii, accesați sursa originală, bugetul.ro.
CITIȚI ȘI: Băncile sugerează clienților să verifice mesajele antifraudă, ca măsură de precauție