Un angajat al unei balastiere din Brașov și complicele său au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de mită și fals, după ce au vândut ilegal zeci de mii de tone de balast fără acte.
Un angajat al unei balastiere din județul Brașov și un alt bărbat au fost trimiși în judecată într-un dosar care vizează mai multe infracțiuni, inclusiv dare și luare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Salariatul balastierei a vândut ilegal zeci de mii de tone de balast fără a emite documente legale, iar complicele său, care a intermediat tranzacțiile și a găsit clienții, a primit 40.000 de lei pentru implicarea sa. Cei doi bărbați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, fiind acum deferiți justiției pentru faptele comise.
„În perioada noiembrie 2023 – februarie 2024, primul inculpat, angajat în funcţia de şef la o balastieră de pe raza judeţului Braşov, le-a determinat pe două subordonate, sub pretexte plauzibile, să emită tichete de cântar şi avize de însoţire a mărfii prin care au atestat că fuseseră efectuate transporturi fictive de la respectiva balastieră către o societate la care lucra cel de-al doilea inculpat, în fapt cantitatea de aproximativ 24.000 tone de balast fiind vândută la negru de primul inculpat, care din suma obţinută l-a recompensat pe cel de-al doilea inculpat cu 40.000 lei”, se arată în documentele Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.
În prezența avocaților lor, inculpații au declarat că recunosc comiterea faptelor de care sunt acuzați și au acceptat în totalitate încadrările juridice stabilite de procuror. Cei doi au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, prin care și-au asumat răspunderea pentru infracțiunile comise.
În cazul angajatului balastierei, instanța a stabilit pedepse de 7 luni de închisoare pentru participație improprie (în formă de instigare) la fals în înscrisuri sub semnătură privată, 8 luni de închisoare pentru aceeași infracțiune și 1 an și 2 luni de închisoare pentru dare de mită.
Aceste pedepse au fost aplicate conform înțelegerilor din acordurile de recunoaștere a vinovăției.

„Aceste pedepse au fost contopite, aplicându-i-se în final inculpatului pedeapsa rezultantă de 1 an şi 7 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”, informează, luni procurorii.
Pentru complicele care a contribuit la comercializarea agregatelor minerale, instanța a stabilit o pedeapsă de 1 an și 6 luni de închisoare pentru infracțiunea de luare de mită, cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de supraveghere de 2 ani.
De asemenea, au fost aplicate pedepse complementare, care includ interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în alte funcții publice, precum și de a ocupa o funcție ce presupune exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani.
Procurorii au dispus sechestru asigurator asupra conturilor celui de-al doilea inculpat, în valoare de 40.000 lei, în vederea confiscării speciale.
Judecătorii Tribunalului Brașov vor decide dacă vor valida sau nu pedepsele convenite prin acordurile de recunoaștere a vinovăției.