Franța, Spania și Germania au cel mai mare număr de cetățeni non-UE obligați să părăsească teritoriul UE. Peste 124.000 de cetățeni non-UE au primit ordin de expulzare dintr-o țară UE, iar 28.630 au fost returnați în țări terțe, în ultimele trei luni ale anului 2024.
Peste 124.000 de cetățeni non-UE au fost expulzați dintr-o țară UE în ultimele trei luni ale anului 2024
În ultimul trimestru al anului 2024, 124.935 de cetățeni non-UE au primit ordin de a părăsi o țară UE, iar 28.630 de persoane au fost returnate în țări terțe în urma unui astfel de ordin.
Comparativ cu trimestrul al treilea din 2024, numărul ordinelor de plecare a crescut cu 11,5%, iar numărul retururilor în țări terțe a înregistrat o creștere de 3,3%.
Față de aceeași perioadă din 2023, numărul cetățenilor care nu fac parte din blocul comunitar cărora li s-a ordonat să plece a crescut cu 16,3%, iar numărul celor returnați în țări terțe a crescut cu 24,3%.

Franța, Spania și Germania înregistrează cele mai mari numere de cetățeni non-UE obligați să părăsească UE
În această perioadă, cei mai mulți cetățeni non-UE care au primit ordin să părăsească teritoriul unei țări UE erau din Algeria (11.362), urmați de cei din Siria (8.674) și Maroc (8.561). În ceea ce privește returnările în țări terțe, cei mai mulți erau din Georgia (3.351), urmată de cei din Turcia (2.492) și Albania (1.982).
Deși, în 2024, Germania, Portugalia și Franța au introdus noi politici de vize care ușurează migrarea lucrătorilor calificați, având un impact pozitiv în sectoare precum turismul, din sondajul Eurostat reiese că:
Printre țările UE, cele mai mari numere de cetățeni care nu fac parte din blocul comunitar cărora li s-a ordonat să părăsească teritoriul UE au fost înregistrate în Franța (31.880), Spania (18.645) și Germania (15.135). În ceea ce privește retururile, Germania (6.170), Franța (3.705) și Suedia (2.600) au avut cele mai mari cifre de persoane returnate în țări terțe.

Germania: Cardul de Oportunitate și reformele vizelor de muncă
Începând cu 1 iunie 2024, Germania a reformulat Legea privind imigrarea calificată, introducând Cardul de Oportunitate (Chancenkarte). Această viză bazată pe puncte permite lucrătorilor calificați din țări din afara UE să caute un loc de muncă în Germania timp de până la un an, fără a necesita o ofertă de muncă prealabilă. Criteriile de eligibilitate includ calificările, experiența de muncă și abilitățile lingvistice (în germană sau engleză). Sistemul a fost creat pentru a facilita accesul profesioniștilor în sectoare precum turismul și ospitalitatea, care se confruntă cu o penurie semnificativă de forță de muncă.
Franța: Viza „Pașaportul de Talent” pentru muncitori calificați
Franța oferă Viza „Pașaportul de Talent”, parte a schemei Cărții Albastre a UE, destinată profesioniștilor înalt calificați, inclusiv celor din sectorul turismului. Solicitanții trebuie să aibă un contract de muncă pe o perioadă de cel puțin un an și un salariu de cel puțin 1,5 ori salariul mediu brut anual (aproximativ 35.891 EUR). Această viză permite obținerea unui permis de ședere pe o perioadă de până la patru ani, iar solicitanții pot aplica pentru permis în termen de două luni de la sosirea în Franța. Viza oferă acces profesioniștilor din sectoare esențiale pentru economia Franței, precum turismul și ospitalitatea.