Franța riscă în viitorul apropiat să se confrunte cu o criză financiară, ca urmare a deciziei Parlamentului de a înlătura Guvernul condus de Michel Barnier la nici trei luni de la învestirea acestuia.
Un prim efect al înlăturării Executivului francez constă în creșterea obligațiunilor și a numărului de falimente. O situație care nu convine deloc investitorilor.
Franța ar putea intra în criză financiară
Premierul Michel Barnier și-a luat angajamentul de a reduce deficitul public de la 6% la 3% din PIB, în următorii cinci ani. Obiectivul premierului a fost privit cu încredere de mediul investițional care a crezut că noul Guvern va calma apele în Franța.
Dar, legsislativul franez a respins miercuri, 4 decembrie, măsurile de austeritate propuse de cabinetul Barnier. În schimb, deminitarii francezi au votat pentru înlătuarea Guvernului. O premieră în spațiul politic francez din ultimii 60 de ani.
Adunarea Națională a votat moțiunea de cenzură inițiată de partidele de stâga și susținută de altfel și de extrema dreaptă în frunte cu Marine Le Pen. Parlamentarii francezi au poriftat de faptul că guvernul de coaliție format din paridul Renaștera și republicanii conservatori nu a avut sprijin majoritar în Parlamentul francez.
Criza politică, piatra de temelie a economiei
Deși datele statistice indică faptul că PIB-ul Franței va crește în acest an cu 1,1%, Dennis Ferrand, șeful institutuli de cerectare economică Rexecode din Paris este de părere că a doua cea mai puternică economie din Franța, de fapt, a slăbit în ultimii ani.
„Companiile franceze și europene au devenit mai puțin competitive față de cele chineze, deoarece costurile noastre de producție au crescut cu 25% din 2019. Au crescut doar cu 3% în China în aceeași perioadă”, a spus acesta pentru DW.
În susținerea afirmațiilor, Ferrand invocă faptul factori precum anii de inflație crescută, creșterea ratelor dobânzilor și a prețului pentru energie, mai ales după momentul 24 februarie 2022, au făcut ca investitorii să manifeste mai multă prudență.
Investitorii din Franța au devenit mult mai prudenți
„Facem un sondaj trimestrial în rândul șefilor a 1.000 de companii mici și mijlocii franceze despre comportamentul lor investițional și, în octombrie, doar 36% dintre aceștia plănuiau să-și mențină investițiile, 45% spunând că le vor amâna și 18% doreau să le anuleze”, a spus Ferrand.
„Această tendință a început să apară la începutul anului, dar a câștigat cu adevărat teren după alegerile parlamentare anticipate din iulie”, a adăugat el.
Afirmațiile expertului sunt confirmate de un al att studiu realizat luna trecută de Ernest & Young (EY). Sondajul efectuat în rândul a 200 de șefi de companii internaționale a arătat că aproximativ jumătate dintre repondenți și-au redus proiectele de investiții.
Cât de aproape este Franța de o criză financiară
Anne-Sophie Alsif, economist șef la firma de consultanță BDO, susține că situația anterior menționată nu este suficientă pentru a arunca Franța într-o criză financiară. Însă, scenariul poate deveni realitate dacă statul frencez nu soluționează blocajul politic.
”Cifrele noastre macroeconomice erau pe cale să se îmbunătățească, dar după ce guvernul a căzut și bugetul personalizat pentru 2025 nu va fi votat de parlament, vom aluneca într-o criză economică. Ar fi catastrofal”, a spus ea pentru DW.
„Le-am semnala investitorilor că țara noastră este incapabilă să implementeze un plan de reducere a deficitului”, a subliniat Alsif.
În situația în care Adunarea Națională (Parlamentul din Franța) respinge noua propunere de premier, cel mai probabil „bugetul din 2024 va fi replicat în 2025”. Un buget care făcut ca deficitul bugetar să crească la peste 6% din PIB.
“Decizia lui Macron de a dizolva Parlamentul a fost o greșeală monumentală. Acum suntem forțați să ne guvernăm țara prin coaliții, dar suntem incapabili de asta și ne confruntăm astfel cu o situație politică extrem de instabilă”, a adăugat ea.
Mai puțină încredere din parea investitorilor
Cu toate acestea sunt și voci care susțin că Franța este departe de a intra în criză financiară. De exemplu, Christopher Dembik, consilier de investiții la filiala din Paris a Pictet Asset Management este de altă părere.
„Este exagerat să spunem că Franța este în pragul unei crize financiare. Asta ar însemna că țara nu și-ar putea refinanța datoria, cum a fos cazul Greciei în 2009, iar piețele nu indică acest lucru în acest moment”, a spus el pentru DW.