Joshua Schulte, un fost expert în informatică al CIA, care a distribuit documente secrete către Wikileaks, a fost condamnat la 40 de ani de închisoare, după cum notează BBC. Pedeapsa este pe măsura amplorii „activității” sale fără precedent.
Schulte, în vârstă de 35 de ani, a distribuit aproximativ 8.761 de documente Wikileaks în 2017, ceea ce reprezintă cea mai mare scurgere de informații din istoria CIA, a declarat Departamentul de justiție al SUA.
Procurorii l-au acuzat că a distribuit informații despre instrumentele CIA care permit piratarea smartphone-urile și folosirea lor ca dispozitive de ascultare.

Fost expert CIA cu preferințe scandaloase
De asemenea, Joshua Schulte a fost găsit vinovat pentru deținerea de imagini cu abuzuri asupra copiilor.
Joi, el a fost condamnat și pentru acuzații de spionaj, piraterie informatică, sfidare a instanței, declarații false la FBI și deținere de imagini cu abuzuri asupra copiilor. Este ținut după gratii din 2018.
“Joshua Schulte şi-a trădat ţara comiţând unul dintre cele mai neruşinate acte de spionaj din istoria americană”, a comentat recent procurorul federal din New York, Damian Williams, într-un comunicat.
Schulte – un fost expert și în hacking, malware, ori viruşi informatici
“Domnul Schulte a adus un prejudiciu grav securităţii naţionale a Statelor Unite şi a pus direct în pericol viaţa angajaţilor CIA, persistând în atitudinea sa chiar şi după arestarea sa” în 2017, a declarat și procurorul general adjunct responsabil de Divizia de securitate naţională, Matthew Olsen, citat în comunicatul menționat.
În 2016, în timp ce lucra pentru o unitate de elită specializată în spionaj cibernetic, Schulte începuse să asambleze colecţia „Vault 7″ de instrumente de hacking, malware şi viruşi informatici.
Fost expert dornic să se răzbune pe CIA
WikiLeaks începuse să publice cele 8.761 de documente în martie 2017, punând în mare dificultate agenţia şi oferind hackerilor profesionişti şi amatori din întreaga lume aceleaşi instrumente ca şi agenţilor de informaţii americani.
“Sursa doreşte să lanseze o dezbatere publică cu privire la securitatea, crearea, utilizarea, proliferarea şi controlul democratic al armelor cibernetice”, a declarat atunci WikiLeaks.
Însă acuzarea susţine că motivul lui Joshua Schulte a fost acela de a se răzbuna pe CIA, a cărei conducere a criticat-o pentru că nu i-a luat partea în conflictele interne.
Citiți și:
Directorul CIA și-a încercat condeiul. Ce scrie despre Rusia și China