Fondul Monetar Internațional (FMI) a declarat, în cel mai recent raport, că o intensificare a riscurilor geopolitice, inclusiv a tensiunilor comerciale, ar putea provoca „efecte adverse semnificative” asupra piețelor financiare, conform BBC.
FMI a observat că acțiunile au scăzut după anunțurile anterioare privind tarifele vamale impuse de SUA și China între 2018 și 2024.
Prețurile acțiunilor companiilor chineze au scăzut în medie cu aproape 4% după ce SUA au anunțat tarife vamale asupra Chinei, iar acțiunile firmelor americane au pierdut între 1,6% și 1,8% în urma represaliilor Beijingului.
FMI: Riscurile geopolitice și tensiunile comerciale pot avea „efecte adverse semnificative” asupra piețelor financiare
Într-un blog asociat, FMI a recomandat că „instituțiile financiare ar trebui să dețină suficient capital și lichidități pentru a le ajuta să suporte pierderile potențiale din cauza riscurilor geopolitice”.
Administrația Trump continuă investigațiile care ar putea duce la impunerea de taxe de import pe cipuri de calculator și produse farmaceutice, o mișcare ce ar putea escalada războiul comercial.

Departamentul Comerțului a declarat că a început să investigheze implicațiile asupra securității naționale ale „importurilor de semiconductori și echipamente de fabricare a semiconductorilor” și ale „produselor farmaceutice și ingredientelor farmaceutice, inclusiv produse farmaceutice finite”.
Președintele SUA a declarat de mai multe ori că intenționează să impună tarife pentru ambele sectoare. Această decizie vine în ciuda unei serii de modificări recente ale tarifelor.
Săptămâna trecută, Trump a anunțat o pauză pe importurile „reciproc” taxate de la multe țări, iar la sfârșitul săptămânii, o scutire temporară pentru electronicele de consum a fost anunțată.