Economia mondială se așteaptă să înregistreze un avans de 3,2% în acest an, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional (FMI). Aceste prognoze sunt îmbunătățite datorită creșterii economice anticipate pentru China și India. Raportul “Perspective Economice Mondiale”, publicat marți de FMI, reflectă aceste tendințe optimiste.
În plus, FMI a revizuit ușor estimările sale de creștere pentru 2025, când se așteaptă ca economia mondială să înregistreze o creștere de 3,3%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât prognoza anterioară.
Economia mondială se redresează treptat, cu Europa în creștere
În conformitate cu raportul WEO publicat în octombrie anul trecut, instituția financiară internațională și-a revizuit, pentru a doua oară, estimările privind evoluția economiei mondiale până în 2024. Deși s-a făcut un ușor ajustare în sus față de estimarea inițială, ritmul de creștere a economiei mondiale rămâne încă sub nivelul mediu al anilor 2000-2019 (3.8%) și mult sub performanțele obținute în secolul trecut.
Potrivit economistului şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, există două domenii de incertitudine în economie. Primul este legat de evoluția bugetelor din țările care au probleme financiare majore, iar cel de-al doilea se referă la politicile industriale și comerciale și riscul de dividare geoeconomică. Toate acestea au fost exemplificate detaliat de Gourinchas.
Potrivit FMI, Europa începe să se redreseze economic, în special în sectorul serviciilor. Totuși, această creștere nu este uniformă în toate statele membre, iar perspectivele economiei germane rămân neschimbate, cu o creștere de 0,2%. Cu toate acestea, alte state văd îmbunătățiri semnificative. Aceasta este situația Spaniei, unde prognozele de creștere au fost revizuite cu 0,5 puncte procentuale la 2,4% în acest an – o creștere impresionantă pentru economia europeană.

FMI îmbunătățește prognozele pentru economiile emergente, inclusiv România
Fondul este chiar mai optimist în privinţa ţărilor emergente decât era în luna martie, cu o atenţie specială acordată Chinei şi Indiei. În fapt, FMI şi-a revizuit estimările de creştere în sus pentru aceste două ţări, pe măsură ce economiile lor continuă să fie susţinute de cererea internă şi exporturi în creştere.
Potrivit ultimelor prognoze ale FMI, economia Europei emergente (inclusiv România) va creşte cu 3,2% în acest an. Aceasta reprezintă o îmbunătăţire de 0,1 puncte procentuale faţă de estimările anterioare. În ceea ce priveşte Rusia, previziunile FMI nu au suferit modificări şi rămân la 3,2% pentru acest an.
Ultimele prognoze din aprilie ale FMI pentru economia României indică o creștere de 2,8% în acest an, cu o accelerare la 3,6% până în 2025. Acesta este un semn pozitiv al dezvoltării economice continue a țării noastre și ne arată că suntem pe drumul cel bun către prosperitate.
CITIȚI ȘI: Rusia oferă 170.000 de dolari pentru un avion F-16 doborât în Ucraina