Fondul Monetar Internațional (FMI) a raportat că intrările de capital brut pentru piețele emergente, excluzând China, au atins nivelul record de 110 miliarde de dolari în 2018, reprezentând 0,6% din PIB-ul acestora. Aceasta reprezintă cea mai mare creștere în comparație cu anul precedent și demonstrează o creștere semnificativă a atragerii de capital străin.
Datele arată că piețele emergente sunt rezistente, în ciuda creșterii dobânzilor din SUA care au dus la retragerea fondurilor pentru investiții în dolari.
Piețele emergente au înregistrat o scădere a intrărilor nete de capital în portofoliu, dar investițiile străine directe (FDI) au rămas stabile
Conform datelor FMI, piețele emergente au experimentat o scădere a intrărilor nete de capital în portofoliu, un indicator mai volatil, în timp ce nivelul intrărilor nete de investiții străine directe (FDI) a rămas stabil.

Potrivit raportului FMI, această creştere se datorează în parte unor fundaţii mai solide. Mai multe ţări beneficiază acum de un cadru fiscal, monetar şi financiar mai robust, precum şi de o implementare mai eficientă a politicilor şi instrumentelor.
Conform raportului, în China au fost înregistrate ieșiri nete de capital în perioada 2022-2023, inclusiv un nivel negativ al intrărilor de investiții străine directe.
Potrivit estimărilor FMI, intrările totale de capital la nivel global vor înregistra o scădere la 4,4% din PIB-ul mondial, reprezentând 4.200 miliarde de dolari, în perioada 2022-2023, față de 5,8% din PIB-ul global și 4.500 miliarde de dolari înregistrate în perioada 2017-2019. Aceste schimbări reflectă parțial reducerea fluxurilor de capital, pe fondul unei scăderi a cumpărărilor de active locale de către străini și a achiziționării mai puținelor active străine de către rezidenți.