Floriile 2024 sunt în această duminică și reprezintă cea mai importantă sărbătoare. În Duminica Floriilor se sărbătorește intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim după învierea lui Lazăr. Aceasta este una dintre sărbătorile în care mulţi români îşi sărbătoresc ziua numelui.
Floriile simbolizează momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, zi în care o mulțime de oameni au venit să îl vadă și să îl întâmpine pe Cel care l-a înviat pe Lazăr din morți.
Duminica Floriilor marchează ultima zi de bucurie înainte de intrarea în Săptămâna Patimilor, un moment în care creștinii meditează asupra suferințelor și sacrificiilor lui Iisus Hristos. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere, a explicat pentru Mediafax, părintele Constantin Stoica.
Această tranziție de la atmosfera festivă la una de reflecție profundă evidențiază contrastul între bucuria din Duminica Floriilor și evenimentele triste din Săptămâna Patimilor, inclusiv răstignirea și moartea lui Iisus pe cruce.
Floriile 2024: Se duc ramuri de salcie la biserică
Cea mai cunoscută tradiție pe care creștinii o respectă an de an de Florii, este reprezentată de cea a crenguțelor de salcie. Creștinii-ortodocși merg în dimineața zilei de duminică la Biserică unde duc ramuri de salcie, pe care preoții le sfințesc. După ce slujba se termină, fiecare creștin ia o creangă de salcie, pe care o aduc acasă. Potrivit tradiției salcia trebuie să fie păstrată într-un loc curat, lângă o icoană.
Se spune că salcia are puteri nebănuite. Oferă ajutor creștinilor ortodocși la necaz sau boală când aceștia o folosesc. Se spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. În această zi se mănâncă pește. Este a doua dezlegare din postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.
Potrivit tradiției, peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare. Cine va mânca, se va lecui de orice boală.
Floriile 2024: Superstiţii legate de vreme
Duminica de Florii se spune că aduce veşti despre cum va fi vremea de Paşte sau cum va fi timpul în vara care va urma. Aşa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.
Vara, când vremea este urâtă, se pun mâţişori pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele şi fulgerele. Nu se munceşte în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul.
Altă tradiție a acestei sărbători este aceea că fetele să fiarbă apă cu busuioc. Fetele merg la miezul nopții să fiarbă apa și să o pregătească pentru a se spăla pe cap cu ea a doua zi, pentru a avea un păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”
Cui trebuie să îi spuneți „La Mulți Ani!” azi
Aproape 2 milioane de români își serbează onomastica de Florii. Potrivit statisticilor, peste 1,79 milioane de femei și 610.693 de bărbați se bucură de această sărbătoare special, conform Agerpres.
Numele masculine populare: Florin (344.496); Viorel (134.653); Florentin (26.238); Florian (51.850); Narcis (15.650); Trandafir (1.952); Mugurel (8.788); Iasmin (839); Crin (223).
Numele feminine populare: Florentina (134.544); Viorica (129.581); Camelia (73.985); Crina (21.211); Delia (40.890); Florica (80.819); Liliana (100.265); Lăcrămioara (31.112); Margareta (40.270); Narcisa (16.542).
Pentru credincioși, Duminica Floriilor are o semnificație profundă, pregătindu-i pentru biruința lui Hristos asupra morții, care va fi sărbătorită în duminica următoare, ziua Învierii.
Citiți și: Top 5 flori rezistente, pentru oameni comozi