UPDATE. Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, foștii șefi SRI, rămân sub control judiciar. Curtea de Apel București a respins marți cererea de ridicare a controlului judiciar pentru generalii SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă și avocatului Doru Trăilă, potrivit minutei de ședință. Decizia e definitivă.
Aceștia sunt suspectați de trafic de influență și spălare de bani. În dosarul de corupție deschis de DNA, Coldea este acuzat de omul de afaceri Cătălin Hideg că ar fi intervenit în Justiție pentru a obține sentințe mai blânde în schimbul unor sume de bani.
Cei trei au fost puși sub acuzare de DNA într-un dosar înGeneralii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă așteaptă astăzi marea decizie. Zi crucială la Curtea de Apel București care sunt acuzați că ar fi intervenit în justiție
Minuta de ședință:
Ora estimata: 10:00
Complet: S1 C5 DL
Tip solutie: Respins fond
Solutia pe scurt: În temeiul art. 216 rap. la art. 215 ind. 1 alin. 5 din C.proc.pen. ?i art. 213 din C.proc. pen. respinge ca nefondate plângerile formulate de inculpaţii CODLEA FLORIAN, DUMBRAVĂ DUMITRU şi TRĂILĂ DORU FLOREL, împotriva ordonanţelor nr. 52/1/P/2024 din data de 15.07.2024, emise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A. – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Corup?iei, prin care s-a prelungit măsura controlului judiciar pe cauțiune faţă de inculpaţi. Respinge, ca neîntemeiate, cererile inculpaților CODLEA FLORIAN, DUMBRAVĂ DUMITRU şi TRĂILĂ DORU FLOREL de înlăturare a obligaţiei prevăzute de art. 215 alin. 2 lit. a C.proc.pen. de a nu depăsi limita teritorială a României.
În temeiul art. 275 alin.2, 4 din C. proc. pen obligă pe inculpaţii Coldea Florian, Dumbravă Dumitru şi Trăilă Doru Florel la plata a câte 300 lei, fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu azi, 06.08.2024.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 06.08.2024
Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, zi de foc la Curtea de Apel București
ȘTIRE INIȚIALĂ. Florian Coldea și Dumitru Dumbravă vor afla, marți, dacă măsura controlului judiciar pe cauțiune impusă de procurorul Mihaela Iorga de la DNA va fi menținută sau anulată, potrivit informațiilor Gândul.roFlorian Coldea și Dumitru Dumbravă, foștii șefi SRI, rămân sub control judiciar. Curtea de Apel București le-a respins cererea de ridicare a măsurii preventive
La sosirea la sediul Curții de Apel București (CAB), Coldea a declarat că a văzut opt dintre cele 22 de volume realizate de procuror până în prezent și a profitat de ocazie pentru a-și prezenta apărarea, exprimându-și speranța într-o soluție favorabilă.
În același timp, surse judiciare au declarat pentru GÂNDUL faptul că ancheta ar putea fi extinsă, sugerând că procurorii au adunat probe noi care ar putea duce la o extindere a urmăririi penale, potrivit sursei citate.
Coldea și Dumbravă au fost plasați sub control judiciar pe cauțiune
Aceștia au fost acuzați că au solicitat 600.000 de euro de la omul de afaceri Cătălin Hideg pentru a-l ajuta să obțină o pedeapsă cu suspendare într-un dosar de fraude cu fonduri europene.
În prezent, cei doi generali se confruntă cu mai multe interdicții, inclusiv restricția de a părăsi teritoriul României și de a comunica, direct sau indirect, cu persoanele menționate în ordonanța de control judiciar.
În același dosar, sunt urmăriți penal și avocatul Doru Trăilă, alături de Dan Tocaci, un apropiat al celor trei. DNA a extins ulterior urmărirea penală, acuzându-i pe Coldea și Dumbravă că au solicitat primarului din Rovinari, Robert Filip, suma de 600.000 de euro, promițându-i că ar putea influența magistrații pentru a pronunța hotărâri favorabile în dosarul său penal.
De unde a început Dosarul Generalilor
Cătălin Hideg a declarat în luna mai, într-o intervenţie la Antena 3 CNN, că Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.
Hideg, patron al companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.
Dosarul se află în prezent în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.
„Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură, unde mi-au spus iniţial că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că e o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România. Dânsul mi-a spus că aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să o plătesc dacă vor să mă ia ca şi client. I-am spus că este foarte mult şi ofer suma de 500.000 de euro.
Dânsul a zis: «Bine, nu pot să decid eu, trebuie să vorbesc cu domnii în generali şi peste câteva zile să vă transmit care a fost decizia. Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro cu TVA, altfel nu putem încheia acest contract de asistenţă juridică. Şi am semnat contractul»”, a afirmat Cătălin Hideg, la Antena 3.