Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou de pe tot globul sunt incomplete fără populara Poinsettia roșie, o plantă uimitoare, supranumită și Floarea Crăciunului, sau Crăciuniță.
Poinsettia (Euphorbia pulcherrima), originară din Mexic, a evoluat într-un simbol al Crăciunului datorită culorilor festive – roșu și verde. De asemenea, se spune că forma florii simbolizează steaua din Betleem. I se spune Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, deoarece înfloreşte în preajma Nașterii Domnului, 25 decembrie. Conform unei legende aztece, culoarea roşie i-a fost dăruită de o zeiţă care a stropit-o cu sânge din inima ei. Pe larg, e denumită ştiintific “Euphorbia pulcherrima” sau “Poinsettia pulcherrima”. Dar mai este cunoscută de toată lumea și sub răspândita denumire de Crăciuniţă.
A fost cultivată de azteci în regiunile mexicane montane umede şi obişnuiau să folosească această plantă pentru combaterea febrei. În secolul al XVII-lea, franciscanii foloseau florile în diverse ceremonii religioase, iar cultivarea şi popularizarea ei a început în anii ’60.
Te întrebi care este povestea din spatele Poinsettiei de Crăciun? Povestea are rădăcini într-o frumoasă legendă mexicană. O fată săracă pe nume Pepita a vrut să-i aducă un cadou pruncului Iisus în Ajunul Crăciunului, dar nu avea bani să-l cumpere. Încurajată de vărul ei, a strâns o mână de buruieni de pe marginea drumului. Când au fost așezate la altarul bisericii, buruienile s-au transformat în mod surprinzător în flori roșii aprinse, simbolizând ofranda ei din inimă
Poinsettia de origine mexicană are semnificații diverse în diferite culturi. De exemplu, frunzele roșii ale Poinsettiei reprezintă sângele lui Hristos, în timp ce poinsettia albă înseamnă puritate și inocență. Simbolismul Poinsettiei se învârte, de asemenea, în jurul speranței, păcii, renașterii și succesului, ceea ce o face un cadou versatil pentru diferite ocazii dincolo de sezonul festiv.
Floarea Crăciunului, un cadou ideal
De fapt, Crăciunița face flori foarte mici, aproape nesemnificative, iar „petalele roșii” ce îi dau aspectul deosebit sunt, de fapt, frunze! Crăciunița este, practic, un arbust, are frunze mari, late, adesea comparate cu stelele. În luna decembrie, frunzele i se colorează în culorile roșu, galben, crem sau roz.
Culorile rămân așa până la venirea primăverii. Deci, Crăciunița este un cadou ideal pentru evenimentele și sărbătorile de iarnă pentru că e colorată și plină de viață atunci când multe alte plante sunt în hibernare.
Ce simbolizează Poinsettia în creștinism? Pentru creștini, ea surprinde călătoria lui Isus, de la nașterea Lui până la învierea Sa. În mod simbolic, planta spune povestea vieții lui Hristos în frumusețea ei: frunzele înfățișează steaua care i-a condus pe înțelepți la nou-născut Isus, frunzele roșii sunt o amintire a sângelui lui Hristos vărsat în timpul răstignirii Sale, iar frunzele albe reprezintă semnul lui Hristos. puritate.
Pe scurt, povestea florii este motivul pentru care Poinsettia mai este numită și La Flor de Nochebuena (Floarea Ajunul Crăciunului) în Mexic, potrivit LivelyRoot.
Asigurați-vă că nu udați prea mult Poinsettia
Floarea Crăciunului înfloreşte iarna, când toată natura intră într-un somn adânc. Decolorate la început, după opt săptămîni de la îmbobocire, frunzele de deasupra se colorează în purpuriu şi se transformă în petale. Pentru a înflori de Crăciun, are nevoie de 12 ore de întuneric pe zi: se acoperă, începând din octombrie până în decembrie.
Asigurați-vă că nu udați prea mult Poinsettia, deoarece acestea sunt susceptibile la putrezirea rădăcinilor. Udați atunci când primii 2 inci de sol se simt uscate și asigurați-vă că recipientul are un drenaj adecvat. De asemenea, poinsettias au nevoie de multă lumină solară strălucitoare, filtrată, astfel încât să nu devină cu picioare.
Nu trebuie să stea în curenţii de aer, deoarece îşi poate pierde frunzele. Este foarte sensibilă la umezeală şi nu are voie să rămână apă în farfuria aşezată sub ghiveciul în care se află floarea, iar între două udări, pământul trebuie lăsat să se usuce. După ce se termină perioada de înflorire, tulpinile se taie la 20 centimetri spre rădăcină. În toamnă, planta trebuie acoperită cu o pungă neagră din plastic sau o găleată, pentru a obtura complet lumina. Acest tratament trebuie aplicat zilnic, 14 ore întuneric şi 10 ore lumină, timp de 8 săptămâni, după care planta se va îngriji normal.
Ca să se dezvolte bine are nevoie de un loc luminos şi o temperatură constantă, de 18 – 21 grade. Dacă e pe pervaz, la fereastră, trebuie pusă pe un suport, care să o ferească de rece, o bucată de carton sau placaj. Chiar dacă plantei îi place lumina, în zilele însorite de vară este bine să stea la un loc mai umbros, nu direct în soare.
Alte flori de Crăciun
Există și alte flori perfecte de Crăciun, în afară de Crăciunițe. Unele sunt mici și pot fi păstrate ca plante în ghivece în interior, în timp ce altele sunt copaci și arbuști înalți care necesită un loc de grădină spațios. Toate emană o estetică festivă ca „decorațiuni” în timpul sezonului de iarnă. Spre exemplu, Cactusul de Crăciun este o plantă neașteptată pentru sezonul sărbătorilor, lipsită de acele comune veșnic verzi și fructe de pădure roșii strălucitoare. Cu toate acestea, florile sale colorate înfloresc în timpul Crăciunului, venind în nuanțe de roz până la roșu.
Spre deosebire de multe plante suculente, această plantă tropicală are nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a rămâne sănătoasă. Apoi mai sunt și florile de Amaryllis – cultivate în mod obișnuit ca plante de iarnă pentru a adăuga un plus de culoare zilelor gri. Plantele durează aproximativ șase săptămâni după ce bulbii sunt plantați să înflorească. Așa că plantează în noiembrie dacă vrei să înflorească în preajma Crăciunului.
Florile în formă de trompetă vin în roșu, roz și alb.
Citiți și: Florile minune pentru frumusețea chipului și trupului