Gabriela și Ovidiu Cojocaru sunt fondatorii fermelor cu același nume și comercializează, sub brandul Berenza Latis, produse din lapte de capră. Acum, cei doi fermieri propun un sistem care funcționează în Statele Unite și care ar ajuta fermele mici și mijlocii să obțină finanțări.
Farmer Mac este un sistem dedicat finanțării sectorului agricol și rural susținut de guvernul federal american. Co-fondatorul Fermele Cojocaru a explicat în ce constă aplicabilitatea acestui sistem și în agricultura autohtonă.
Finanțări pentru fermierii mici și mijlocii
În primul rând, pentru a se obține finanțări se impune conectarea sistemul similar ”Farmer Mac” la mecanismele de finanțare ale BVB (Bursa de Valori București). În al doilea rând, continuă Gabriela Cojocaru, Farmer Mac nu reprezintă o alternativă pentru înlocuirea programelor actuale care se derulează în sistemul agricol.
Ci, reprezintă mai degrabă un „pilon strategic” care completează inițiativele existente, astfel încât fermierii să poată accesa finanțări mult mai ușor. Astfel economia rurală ar urma să beneficieze de un cadru consistent pentru creșterea sustenabilă.
„Integrarea unui model inspirat din Farmer Mac, conectat la mecanismele de finanţare ale Bursei de Valori Bucureşti, poate deveni un pilon strategic pentru revitalizarea agriculturii româneşti. Acest sistem nu ar înlocui programele actuale, ci ar completa iniţiativele existente, oferind fermierilor acces mai uşor la capital, iar economiei rurale un cadru solid pentru creştere sustenabilă, a puncat Gabriela Cojocaru.
Ce este sistemul Farmer Mac și cum funcționează
În plus, evidențiază co-fondatoarea Fermeleor Cojocaru, implementarea unui sistem similar cu Farmer Mac ar permite agriculturii românești și implicit fermierilor să obțină finanțări sufiecient de mari încât să-și vândă mărfurile pe piețele internaționale. Și totodată, ar face ca agricultorii români să beneficieze de un „sprijin real, adaptat vremurilor moderne”.
„Este momentul să acţionăm pentru a pune agricultura românească pe harta pieţelor globale şi pentru a-i oferi fermierului român un sprijin real, adaptat vremurilor moderne“, spune Gabriela Cojocaru, cofondator al companiei Fermele Cojocaru.
Familia Cojocaru crește capre încă din 2011. A început cu rasa Saanen, apoi Alpina Franceză şi Toggenburg. Acum soții Cojocaru administrează o fermă de peste 200 de capete și produc produse artizanale din lapte de capră. În special brânza Tomme, Caciotta sau fromages frais, care sunt comercializate sub brandul Berenza Naturalis, potrivit portalului online al Ziarului Finanaciar.