Din această toamnă micii fermieri vor beneficia de o nouă linie de finanțare, potrivit unui anunț făcut de Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Concret, este vorba de linia de finanțare DR-14, una dintre cele mai așteptate măsuri din actualul Plan Strategic.
O nouă linie de finanțare pentru fermierii români
De menționat est faptul că criteriile de eligibilitate nu sunt ușor de atins, cea ce va limita considerabil numărul fermierilor care pot obține sprijin financiar. Prin urmare, condițiile cerutie de AFIR pentru obținerea liniei de finanțare prevăd că dimensiunea eonomică a unei ferme să fie de cel puțin 4.000, dar nu mai mult de 12.000 SO (Standard Output).
„Pe linia de finanțare pentru fermele mici, fermierii pot primi sprijin financiar în situația în care îndeplinesc condițiile de eligibilitate de la DR-14 până în toamnă, adică să aibă o exploatație agricolă cu istoric de cel puțin 2 ani la APIA, chiar și ca persoană fizică, urmând ca cererea din acest an să fie depusă ca PFA sau ca societate comercială”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Tinerii fermieri pot obține finanțare de până la 50.000 de euro
Mai multe detalii despre finanare și dimensiunea economică a fermei a oferit Consultanul Marian Dumitrache. „Este un interval destul de strâns între limita minimă și maximă pentru această măsură, de la 4.000 SO până la 12.000 SO. Dacă vorbim, de exemplu, despre vaci de lapte, numărul maxim ar fi 8 vaci.
Peste 8 nu mai este considerată fermă mică, este fermă medie deja. Ciudat, dar asta e. Iar ca număr minim trebuie să fie 3 vaci, deci între 3 și 8 vaci pentru a îndeplini condițiile. Este extrem de sensibilă această măsură de finanțare. În privința celorlalte activități agricole, dacă ai cereale, undeva la 14 hectare ar fi limita maximă”, a precizat Dumitrache.

Stabilirea standardului economic al exploatației
AFIR pune la dispoziția fermierilor care vor să-și calculeze dimensiunea economică a fermei lista coeficienților SO pe site-ul instituției. Pentru DR-14 se va folosi lista SOC 2017 pentru stabilirea standardului economic al exploatației, potrivit site-ului România TV.