Filmul propus de România la Oscar 2024 – „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”, regia Radu Jude, a deschis cea de-a 35-a ediție a Festivalului de Film de la Trieste, care se desfășoară în acest an în perioada 19-27 ianuarie.
Pelicula ce îi aparține lui Jude a fost premiată la Festivalul de la Locarno și este candidatul României la Premiile Oscar.
Din program fac parte mai multe filme românești și documentare, în afara producției „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (secțiunea Eventi Speciali) – Libertate, r. Tudor Giurgiu (secțiunea Concorso Lungometraggi); Între revoluții, r. Vlad Petri (secțiunea Concorso Documentari); 77 de ani înapoi, r.: Dan Stroie, Alexandru Bodrug (secțiunea Documentari Fuori Concorso).
Ceremonia de închidere a festivalului va avea loc în data de 27 ianuarie. Mai multe detalii: https://triestefilmfestival.it/
Festivalul Internațional de Film de la Trieste, organizat de asociația Alpia Adria Cinema din 1987 și axat inițial pe cinematografia din țările Europei Centrale și de Est izolate de apartenența la blocul sovietic, promovează informarea, dezbaterea și cooperarea reciprocă între operatorii industriei de producție audiovizuală, și în special a filmelor din Europa Centrală și de Est.
Filmul e jumătate comedie, jumătate road-movie
Secțiunile competiției se concentrează pe acele filme care prezintă originalitate și inovație lingvistică, precum și pe producțiile axate pe probleme specifice ale societății și culturii țărilor lor de origine. Pe lângă selecția oficială și programele conexe, începând cu 2010 festivalul găzduiește întâlnirile de coproducție „When East Meets West”, care implică peste 120 de profesioniști veniți din toată Europa.
Acest film a fost propus de România pentru Premiile Oscar 2024, la categoria “Cel mai bun lungmetraj internaţional”.
„Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii (titlul citează un aforism de Stanislaw Jerzy Lec) e un film de gen (jumătate comedie, jumătate road-movie) despre muncă, exploatare, oboseală şi moarte. În egală măsură, e şi despre complicata problemă a construcţiei imaginilor în epoca noastră. Toate astea se află la un prim nivel, la suprafaţă, cum se spune – iar filmul nu are un al doilea nivel, e complet lipsit de profunzime”, au transmis iniţiatorii proiectului Este Filmul de Miercuri.
Câştigător al premiului special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno din acest an, filmul regizat de Radu Jude şi avându-i pe Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrşan, Nina Hoss şi Dorina Lazăr în rolurile principale va avea proiecţia, de la ora 20,00, la Sala Mică a Centrului Cultural “Ion Besoiu”.
După finalul filmului, va avea loc şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu producătorul Ada Solomon. Preţul biletului este de 20 de lei, acesta putând să fie achiziţionat atât online, cât şi direct de la Centrul Cultural “Ion Besoiu” din Sibiu.
Filmul nu este recomandat copiilor sub 15 ani.
Pelicula lui Radu Jude a fost aleasă de comisia de selecţie a Centrului Naţional al Cinematografiei
Filmul „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, este propunerea României pentru Oscar 2024! Pelicula lui Radu Jude a fost aleasă de comisia de selecţie a Centrului Naţional al Cinematografiei.
“Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (Do Not Expect Too Much from the End of the World), cel mai nou lungmetraj scris și regizat de Radu Jude, este propunerea României pentru Premiile Oscar 2024, categoria “Cel mai bun lungmetraj internațional”.
Pelicula a fost aleasă de comisia de selecţie a Centrului Naţional al Cinematografiei, alcătuită din profesionişti din industrie: Alexander Nanău – regizor, Iulia Rugină – regizor, Irina Margareta Nistor – critic de film, Tudor Reu – producător, Adina Sădeanu – regizor.
“Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” a participat luna trecută, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a avut premiera mondială.
Filmul lui Radu Jude a fost premiat la Locarno cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor.
A câștigat Premiul Juriului în cadrul Festivalului de Film de la Locarno
„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii,” filmul regizat de Radu Jude și produs de Ada Solomon și Adrian Sitaru, a câștigat Premiul Juriului în cadrul Festivalului de Film de la Locarno, în cadrul galei de premiere din 12 august 2023.
Regizorul a mulțumit în special actorilor și întregii echipe de producție, încheindu-și discrusul de mulțumire cu “Slava Ucraini!” în aplauzele audienței.
Filmul s-a bucurat de critici pozitive în presa internațională (mai multe AICI). „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” va avea premiera în România în data de 27 octombrie 2023.
Puteți urmări gala de premiere mai jos:
„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” citează un aforism
Cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude – „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” („Do Not Expect Too Much from the End of the World”), a fost inclus în competiţia oficială a celei de-a 76-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno.
Festivalul se desfășoară în perioada 2-12 august 2023, iar din selecția pentru competiția oficială fac parte 17 producții, după cum a dezvăluit Giona Nazzaro, directorul artistic al Festivalului, în conferința de presă.
Despre „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” – al cărui titlu citează un aforism de Stanisław Jerzy Lec, Radu Jude spune că „Rivette scrie undeva: <Cinema-ul este, în mod fundamental, o artă descriptivă și didactică: cele două sînt legate. Doar un hazard al istoriei a făcut ca narațiunea să-i devină aparent consubstanțială. Vocația lui veritabilă este eseul: adică punerea în ordine descriptivă a realității, revelarea relațiilor, legăturilor și concordanțelor diverselor fenomene>. Este ceea ce am încercat, cu modestele mele puteri, să fac în acest film: să pun în legătură diverse narațiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) și diverse strategii estetice, pe care sper că publicul le va descoperi cu deliciu”.
Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr și László Miske joacă în rolurile principale, alături de celebra actrița germană Nina Hoss.
Din distribuție mai fac parte actorii Katia Pascariu, Șerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Adina Cristescu și Sofia Nicolaescu. Într-o apariție specială – cineastul Uwe Boll (faimos, printre altele, pentru provocarea adresată celor care l-au criticat, de a-și demonstra dreptatea în ringul de box).
Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul este realizat de Cătălin Cristuţiu, Jaime Baksht și Michellee Couttolenc s-au ocupat de mixajul de sunet, iar Andreea Popa și Cristian Niculescu au fost responsabili de scenografie. Producători sunt Ada Solomon și Adrian Sitaru.
În România, filmul a intrat pe marile ecrane din 27 octombrie anul trecut.
Radu Jude a mai fost prezent în Festivalul de la Locarno în 2016, în competiția oficială, cu lungmetrajul Inimi Cicatrizate (Premiul Special al Juriului); în 2017, în secțiunea Signs of Life cu filmul de montaj Țara moartă și în 2021 în secțiunea Pardi di domani: Concorso Corti d’autore cu scurtmetrajul Caricaturana.
De altfel, filmele acestuia fac obiectul unui studiu monografic recent – “Beyond the New Romanian Cinema: Romanian Culture, History, and the Films of Radu Jude”, scris de Andrei Gorzo și Veronica Lazăr. Cartea este în limba engleză și a fost publicată la Editura Universității Lucian Blaga din Sibiu.
A câştigat cu lungmetrajul său de debut – „Cea mai fericită fată din lume”
Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat cu lungmetrajul său de debut – „Cea mai fericită fată din lume” – premiul CICAE, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, 2009. În 2012, el a lansat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.
În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală, scțiunea Forum, cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Un an mai târziu, s-a impus între toate filmele din competiție cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur. În același an 2021, scurtmetrajul său „Plastic semiotic” a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneția.
La ediția din 2022 a Berlinalei a fost selectat în competiția de scurtmetraje cu „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă.
Cel mai recent scurtmetraj al său, “Potemkiniștii” (2022) a avut premiera mondială în cadrul Quinzaine des Réalisateurs și a fost selectat în peste 20 de festivaluri internaționale. În prezent lucrează la filmul de montaj “8 ilustrate din lumea ideală”, realizat împreună cu filozoful Christian Ferencz-Flatz și la filmul de ficțiune “Dracula Park“.