Un film în care agitaţia Revoluţiei nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar şi în reacţiile şi limbajul personajelor. Aceasta a fost motivaţia juriului care a acordat Premiul Criticii filmului românesc „Libertate”, la ediţia de anul acesta a Arras Film Festival, care s-a încheiat duminică, în nordul Franţei.

Juriul a fost prezidat de Perrine Quennesson, una dintre cele mai active jurnaliste de film din Franţa (scrie, printre altele, pentru revista Cinema Teaser şi a lucrat pentru emisiunile de cinema „Tchi Tcha” şi „Le Cercle” la CANAL+). Alături de Quennesson, din juriu au făcut parte Thomas Baurez (Première, FRANCE 24), Christophe Caron (La Voix du Nord), Boris Szames (SO FILM, Gone Hollywood) şi Caroline Veunac (Télérama).

În premieră, în SUA

Ambasada României în SUA a anunțat că filmul lui Tudor Giurgiu, “Libertate”, va fi proiectat în premieră în Statele Unite, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului de Film Românesc din Washington.

Festivalul s-a desfășurat în perioada 2-5 noiembrie 2023, la E Street Cinema, unul dintre cele mai cunoscute cinematografe din capitala americană. Organizat de Ambasada României la Washington și Institutul Cultural Român din New York, Festivalul de Film Românesc din Washington se va derula sub motto-ul deja consacrat de mai mulți ani: “Reinventing Realism – New Cinema from Romania”/„Reinventarea realismului. Noul cinema românesc”.

Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naționale derulat în spațiul nord-american, debutează joi, 2 noiembrie, cu filmul “Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, proiectat în premieră în Statele Unite, la scurt timp după ce a fost lansat în România. Inspirat de evenimente reale petrecute la Sibiu în timpul Revoluției din decembrie 1989, “Libertate” a fost selectat în mai multe festivaluri internaţionale care vor avea loc în perioada următoare în Europa şi Statele Unite ale Americii. Invitat special al festivalului, Tudor Giurgiu va răspunde, după proiecție, întrebărilor publicului, într-o discuție moderată de criticul de film Mihai Fulger, curatorul festivalului.

În premieră mondială, “Încă două lozuri”, continuarea celebrei comedii de succes “Două Lozuri” (2016), în regia lui Paul Negoescu, îi aduce din nou pe ecran pe Sile, Dinel și Pompiliu care speră din nou într-o îmbogățire rapidă. Spectatorii se vor întreba la final, pe bună dreptate, dacă cei trei sunt norocoși sau extraordinar de ghinioniști.

Filmul de debut al regizorului Mihai Mincan, “Spre nord”, va ține publicul cu sufletul la gură, cu o poveste plină de suspans care surprinde o parte a exodului uman de după 1990, din țările de est ale Europei, la finalul căreia actorul Niko Becker va răspunde întrebărilor spectatorilor.

Regizorul Andrei Tănase vine și el să răspundă curiozității publicului după proiecția filmului său de debut, “Tigru”, o poveste inspirată de un eveniment real: evadarea în 2011 a unui tigru de la grădina zoologică din Sibiu. Evadarea tigrului este însă doar un pretext pentru a ne prezenta povestea Verei, medic veterinar, măcinată de probleme personale care are o cădere nervoasă. “Îmi place când drama e dezumflată prin derizoriu”, spune, pe scurt, Tănase, despre filmul său.

Festivalul se încheie cu alte două filme cu impact puternic la public: “Boss”, în regia lui Bogdan Mirică și “Oameni de treabă”, de Paul Negoescu. Dacă în “Boss”, personajul principal, ambulanțier în tura de noapte și șofer de jaf armat în timpul liber, este cuprins de frica de a fi prins, în “Oameni de treabă” ne întâlnim cu un polițist rural care decide că trebuie să facă dreptate, fiind prins într-o serie de întâmplări nefaste ce îl obligă să ia decizii importante.

Programul complet al Festivalul de Film Românesc din Washington, precum și detalii despre filme, regizori și evenimentele conexe pot fi consultate online pe website-ul dedicat: www.romanianfilmfestivaldc.com

Inspirat din fapte reale

O unitate de miliţie devine ţinta unui asalt violent, care degenerează într-o confruntare sângeroasă, pe fundalul protestelor împotriva autorităţilor. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliţie Viorel (Alex Calangiu) e capturat și acuzat că e terorist…

După premiile obținute la Sarajevo și TIFF, filmul „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, a intrat pe marile ecrane din 6 octombrie.

Inspirat din fapte reale, „Libertate” a avut premiera de gală, luni, la Sala Palatului. Bazat pe o cercetare amănunţită timp de doi ani şi pe zeci de ore de interviuri, lungmetrajul recompune atmosfera de teroare din zilele Revoluţiei 1989 de la Sibiu.

Pelicula nu îşi propune să dea răspunsuri, ci să ne reamintească de întrebări pe care încă le avem la 34 de ani de la Revoluţie.

„Nu aveam în plan că am să fac un film despre cele întâmplate în 1989, s-a întâmplat aşa. Este o poveste care m-a captivat şi mi-a lăsat foarte multe întrebări”, a spus Tudor Giurgiu. El i-a îndemnat pe spectatori să se gândească la relaţia fiecăruia cu trecutul, cu felul în care trăim, cu propriul adevăr, „pentru că am învăţat din toată experienţa asta a filmului că mi-e foarte frică de cei care spun că ei ştiu totul despre Revoluţie, despre cum s-a întâmplat. N-a fost aşa, şi la Sibiu, şi peste tot, au fost adevăruri multiple, au fost naraţiuni care se bat cap în cap, poate că e momentul la 34 de ani de la evenimente ca statul român să facă un pic de lumină, pentru a putea să trăim mai sănătos şi mai bine, mai transparent, înconjuraţi de mai puţine secrete”, spune Tudor Giurgiu.

„Am resimţit în anii ăştia de documentare că înotam în derivă, nu ştiam încotro mă îndrept şi, la final, mă întâlneam cu oameni care şi-au pierdut copiii, rudele şi care mă întrebau „La ce bun e filmul ăsta?”™. Veţi vedea dacă a meritat”, a adăugat Tudor Giurgiu.

„Din păcate noi în cinema nu putem face justiţie cu filmele noastre. Încă ne întrebăm cine a tras prima dată”, a mai spus Tudor Giurgiu la finalul proiecţiei din 2 octombrie, îndelung aplaudată.

Turneu de promovare prin țară

Duminică, pe 24 septembrie, a ajuns la Constanța echipa filmului românesc Libertate (regia Tudor Giurgiu), aflată într-un turneu de promovare prin țară, pentru o proiecție specială care va avea loc la Cinema City (Constanța City Park), de la ora 20:30.

Spectatorii au avut ocazia să îi întâlnească pe regizorul Tudor Giurgiu, pe actorul Ștefan Iancu, dar și pe actorii Nicodim Ungureanu, Florentin Roman, Iulian Enache, Cătălin Bucur și Nelu Serghei care joacă în film, primii patru fiind actorii Teatrului de Stat Constanța, iar ultimul, actorul Teatrului „Jean Bart” din Tulcea. Biletele sunt disponibile online – https://bit.ly/caravana-libertate

„Libertate” este un film inspirat din fapte reale, petrecute la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. În haosul și panica generate de protestele mulţimii împotriva autorităţilor, o unitate de miliţie devine ţinta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securiști și civili.

Unii dintre cei mai talentați și îndrăgiți actori ai momentului

Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai talentați și îndrăgiți actori ai momentului: Alex Calangiu, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Ionuț Caras, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Mirela Oprișor, Leonid Doni, Marius Manole sau Cuzin Toma. Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader. Trailer-ul poate fi văzut aici: https://youtu.be/oi6fgGSsMXU

Filmul a fost premiat la Festivalul de Film de la Sarajevo, la Cinefest Miskolci în Ungaria, la Festivalul Internațional de Film Transilvania și se află în competiția oficială a Festivalului de Film de la Namur (Belgia). Din 6 octombrie, filmul va fi distribuit în cinematografele din toată țara.

Filmul este o co-producție România-Ungaria.

Filmul ”Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, a fost premiat la cea de-a 29-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo

Premiul constă în sprijin pentru distribuţia filmului în peste 3.000 de cinematografe din toată lumea şi popularizarea acestuia printre spectator.

Inspirat din fapte reale, filmul spune o poveste mai puţin cunoscută întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluţiei din 1989.

Din distribuţia filmului fac parte Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Mirela Oprişor, Leonid Doni sau Cuzin Toma.