Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat miercuri că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), considerate a fi propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate în cinematografele Cinema Eforie și Cinema Union din București. Decizia a fost luată după ce Arhiva Națională de Filme (ANF) a suspendat contractul pentru difuzarea acestor filme, în urma unei investigații care a identificat conținutul propagandistic al acestora.
Filme rusești de propagandă interzise în cinematografele din România
Proiecția celor două filme făcea parte dintr-un proiect al Centrului Rus, dedicat Zilei Cosmonauticii, prin care se promovează cultura rusă. Cu toate acestea, filmele „Provocarea” și „Vremea celor dintâi” au fost recunoscute de experți ca fiind instrumente de propagandă rusă, ceea ce a stârnit îngrijorări privind manipularea informației și promovarea unor ideologii politice.
„Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă și care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
Proiectarea filmele rusești de propagandă în România
Centrul Rus, o instituție care promovează cultura rusă în România, anunța că Zilei Cosmonauticii îi invită pe români să vizioneze “Provocarea” (2023), pe 19 aprilie, la Cinema Eforie și “Vremea celor dintâ” (2017), la Cinema Union pe 24 aprilie.
“Provocarea” reprezintă rezultatul unei colaborări între agenția spațială rusă Roscosmos și postul public de televiziune Pervîi Kanal (Primul Canal). Filmările au avut loc în anul 2021 la bordul Stației Spațiale Internaționale și au avut-o în rolul principal pe actrița rusă Iulia Peresild, care a interpretat un chirurg trimis în spațiu pentru a acorda ajutor unui cosmonaut rănit.
Cu doar câteva luni înainte de finalizarea filmărilor pe ISS, Rusia a declanșat invazia în Ucraina în 2022 și a anunțat ulterior, în iulie 2022, că intenționează să părăsească Stația Spațială Internațională după anul 2024, odată cu încheierea parteneriatului cu agenția americană NASA.
Premiera filmului a avut loc într-o atmosferă solemnă la Kremlin, pe 12 aprilie 2023, în Ziua Mondială a Cosmonauticii, celebrată în Rusia în amintirea primului zbor spațial uman făcut de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin.
“Provocarea” a fost lansat pentru publicul larg în Rusia și în Serbia pe 20 aprilie 2023. Filmul este cel mai profitabil film din istoria Rusiei, cu încasări de peste 2 miliarde de ruble (aproximativ 20 de milioane de euro), conform informațiilor furnizate de presa rusă.
Arhiva Națională de Filme explică de ce a aprobat inițial filmele
Filmele în cauză, „Provocarea” și „Vremea celor dintâi”, au fost criticate pentru conținutul lor propagandistic și pentru promovarea unor mesaje care susțin agenda politică a Rusiei. Acestea au fost proiectate inițial în cadrul unei colaborări între ANF și o instituție a Ambasadei Rusiei, sub pretextul promovării culturii rusești, însă au fost interzise după ce s-a constatat natura lor tendențioasă și manipulatoare.
„Informațiile noastre de la ei este că sunt proiecții private, adică nu fac parte din proiecțiile publice ale ANF, promovarea pe care și-o fac ei îi vizează exclusiv pe ei, nu pe noi”, a explicat Roxana Garet, directoarea ANF, pentru Europa Liberă, precizând că instituția pe care o conduce nu sprijină promovarea unor mesaje politice sau propagandistice.
„Am pus-o la dispoziție din poziția de neutralitate, nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare”, a explicat directoarea AFN motivul pentru care a aprobat proiecția filmelor rusești.
Specialist în dezinformare: “Face parte din propaganda de stat a Rusiei contemporane”
Decizia de a interzice proiecția acestor filme vine în contextul unei creșteri a preocupărilor cu privire la influența propagandei rusești și a manipulării informației în spațiul public.
Expertul în dezinformare și propagandă, Andrei Tiut, avertizează că propaganda rusă, în special prin intermediul filmelor și al rețelelor sociale, reprezintă o amenințare la adresa democrației și a libertății de exprimare.
Tiut spune pentru Europa Liberă că, pe aplicație de mesagerie Telegram, propaganda s-a amplificat în aprilie 2022, la două luni de la atacarea Ucrainei, cu scopul de a convinge publicul că Rusia are o poziție recunoscută la nivel mondial, în ciuda izolării internaționale.
„Glorificarea realizărilor rusești și sovietice în ceea ce privește explorarea spațiului face parte din propaganda de stat a Rusiei contemporane. „Este interesant cum uneori se vorbește și de astronautii americani folosindu-se cuvântul cosmonaut (NASA folosește cuvântul astronaut, n.red.) ceea ce sugerează că limba din care s-a tradus este rusă””, explică Tiut felul în care propaganda rusă încearcă să manipuleze percepția publicului și să promoveze o imagine favorabilă a Rusiei în lume.
Interzicerea proiecției filmelor rusești de propagandă în cinematografele din România reprezintă o modalitate de combatere a manipulării informației și a promovării unor ideologii politice nocive.