Filme de top vor fi prezente la Gala Uniunii Cineaştilor din România, care se va desfășura în 28 octombrie, la Opera Naţională Bucureşti. „Libertate”, pelicula lui Tudor Giurgiu, a primit 10 nominalizări.
Dacă nu știați, Uniunea Cineaştilor din România nominalizează de peste 50 de ani şi premiază cele mai bune producţii cinematografice. Anul acesta, cel mai nominalizat film este „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu. Este urmat în clasamentul celor mai nominalizate filme de de producţia „Spre Nord”, de Mihai Mincan – 9 nominalizări. Premiile Academice „Mihnea Gheorghiu” vor fi acordate actriţei Simona Bondoc şi regizorului, scenaristului şi producătorului Mircea Daneliuc.
Premiile de Excelenţă vor fi atribuite actriţei Dorina Lazăr şi pentru canalul TV Cinemaraton. „Ne dorim o sărbătoare a filmului românesc alături de cineaşti şi de prieteni ai filmului românesc. De peste 50 de ani, Uniunea Cineaştilor nominalizează şi premiază cele mai bune producţii cinematografice. Creatori importanţi care au marcat istoria filmului românesc au fost premiaţi de-a lungul timpului. Şi în acest an un juriu alcătuit din personalităţi îşi va desemna câştigătorii”, notează cei de la UCR.
Dacă vă întrebați cine a creat această organizatie nonguvernamentală, aflați că are un istoric interesant. În anul 1963, din inițiativa unor cineaști precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Calinescu, Mircea Dragan și alții a fost înființată Asociația Cineaștilor din România În 1990, cineaștii s-au reunit intr-o Adunare generală extraordinară, prin care s-a hotărât transformarea Asociatiei Cineaștilor în Uniunea Cineaștilor din România, cu statutul și structura actuală. Primul președinte a fost Victor Iliu, urmat de Ion Popescu Gopo, ambii regizori de film si de acad. Mihnea Gheorghiu- scenarist.

Libertate, de 10 ori la Gală
„Libertate”, pelicula lui Tudor Giurgiu, a primit 10 nominalizări în cadrul Galei UCR din acest an. Institutul Cultural Român de la New York a susținut anul acesta evenimentele de prezentare și proiecțiile speciale ale lungmetrajului regizat de Tudor Giurgiu, într-un periplu american, până pe 13 mai. Turneul a început la Los Angeles, a traversat Atlanta și s-a încheiat în New York. Premiera americană a filmului a avut loc în cadrul Festivalului de Film de la Washington, ediția a IV-a, organizat de ICR New York și Ambasada României în S.U.A. anul trecut, în prezența regizorului Tudor Giurgiu.
Tudor Giurgiu, unul dintre cei mai influenți oameni din cinematografia românească a momentului, a revenit în Statele Unite și a străbătut teritoriul nord-american, pentru a-și promova lungmetrajul, „Libertate”, o descriere fascinantă și provocatoare a săptămânilor haotice din România de după căderea dictaturii comuniste.
Cu această ocazie, lungmetrajul a fost prezentat în cadrul Festivalul de Film Sud-Est European de la Los Angeles, iar ulterior în cadrul Festivalului de Film European de la Atlanta, ambele proiecții fiind urmate de întâlniri ale publicului cu regizorul. Filmul, al cărui scenariu este semnat de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu după o idee de Napoleon Helmis, a fost selectat în mai multe festivaluri internaționale organizate în Europa şi Statele Unite ale Americii și este unul dintre cele mai premiate filme românești ale anului 2023.
Gala Uniunii Cineaștilor – Cele mai importante nominalizări
Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor
„Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii”, regia Radu Jude
„Spre Nord”, regia Mihai Mincan
„Libertate”, regia Tudor Giurgiu
Premiul Special al Juriului
„Spre Nord”, regia Mihai Mincan
„Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii”, regia Radu Jude
„MMXX”, regia Cristi Puiu
Premiul pentru regie „Lucian Pintilie”
„Boss”, regia Bogdan Mirică
„Spre Nord”, regia Mihai Mincan
„Libertate”, regia Tudor Giurgiu
Cel mai bun scenariu
Radu Jude pentru filmul „Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii”
Mihai Mincan pentru filmul „Spre Nord”
Tudor Giurgiu, Cecilia ştefănescu pentru filmul „Libertate”
Cea mai bună interpretare feminină
Ilinca Manolache pentru rolul Angela Răducanu din filmul „Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii”
Cătălina Moga pentru rolul Vera din filmul „Tigru”
Adelaida Perjoiu pentru rolul Consuelo din filmul „MMXX”
Cea mai bună interpretare masculină
Alex Calangiu pentru rolul Viorel Stănese din filmul „Libertate”
Vlad Logigan pentru rolul Alex din filmul „Visul”
Niko Becker pentru rolul Dumitru din filmul „Spre Nord”
Cel mai bun film documentar
„De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin?”, regia Carla – Maria Teaha
„Playback”, regia Iulia Rugină
„Cazul inginerului Ursu”, regia Liviu Tofan, şerban Georgescu
Cel mai bun film de animaţie
Ion Octavian Frecea pentru filmul „Promisiunea”
Matei Salomia pentru filmul „Vizita”
Cel mai bun film de televiziune
„Fenomenul Piaţa Universităţii – Am scăpat de comunism pe cont propriu”, regia Răzvan Butaru
„Ora Regelui”, regia Camelia Csiki
„Lumea e bine făcută”, regia Tudor Chirilă