Filmul despre legendarul Ivan Patzaichin reconstituie copilăria și apoi, etapă cu etapă, drumul asiduu parcurs de adolescentului Ivan, care la 16 ani a plecat din satul său de pescari și a devenit multiplul campion olimpic.
Avanpremiera filmul biografic „IVAN – omul cu rădăcini în ape” a avut loc, luni seară, la Institutul Francez. Lansarea face parte din șirul lung al evenimentelor dedicate Jocurilor Olimpice din Franța care vor începe vineri. Filmul prezintă istoria sportivă a multiplului campion olimpic, Ivan Patzaichin, dar ne dezvăluie și caracterele blânde și autentice ale celui supranumit de fiica sa „cel mai iubit dintre pământeni”. La final, pelicula a smuls ropote de aplauze și multe lacrimi.
„IVAN omul cu rădăcini în ape” reconstituie copilăria și apoi, etapă cu etapă, drumul asiduu parcurs de adolescentului Ivan, care la 16 ani a plecat din satul său de pescari și a devenit multiplul campion olimpic. A fost o muncă de echipă, cu zeci de oameni implicați, cu mii de ore petrecute pentru documentare şi alte mii pentru vizionarea de materiale video.
„Am vrut să fac filmul de multă vreme. Am obținut aprobarea lui. Am așteptat prea mult, Ivan a dispărut. Provocarea a rămas. Am vrut să îl cuprind pe Ivan într-o poveste sensibilă și să-l fac să fie prezent”, a spus Ana Preda, regizoarea filmului.

Portretul tatălui lui Ivan Patzaichin
După avanpremiera națională, urmează premiera internațională. Și nu oriunde şi oricând: Paris, 9 august, în timpul Jocurilor Olimpice, potrivit TVR.
„Povestea lui nu este doar despre realizarea lui sportivă, ci despre rezistența, dedicarea și spiritul uman. este o onoare să prezint acest documentar în cadrul Jocurile Olimpice. Să sărbătorim împreună spiritul olimpic și poveștile uluitoare care ne aduc împreună”, este de părere Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România.
Documentarul conține imagini exclusive și inedite din arhiva televiziunii naționale şi arhiva națională de filme, momente din competițiile sportive, imagini din arhiva personală a marelui sportiv și interviuri din ultimii 10 ani. O poveste de viață care începe și se termină în locul natal: mila 23 din Delta Dunării. Portretul tatălui lui Ivan Patzaichin este completat în coproducția TVR de fiica marelui campion.
„Este foarte emoționant și transmite foarte mult. Ana a reușit să scoată, nu știu de unde, o multitudine de imagini și bucăți audiom care efectiv te copleșesc, subliniază .Ivona Beatrice Patzaichin-Rusu, fiica lui Ivan Patzaichin.
Ivan Patzaichin a fost un iubitor de mediu
Actorul Vlad Ivanov este vocea din film care citește fragmente din cartea „Ascultîndu-l pe Ivan”. După retragerea din viața sportivă, Ivan Patzaichin nu și-a uitat rădăcinile și a făcut tot ce a stat în putință să schimbe condițiile de viață în Delta. În plus, și-a dedicat o mare parte din timp activității de antrenor.
„Ivan, așa cum ne-am dat seama și din filmul din această seară, nu iubea doar oamenii și țară. A fost un iubitor de mediu și cred că avem o datorie legată de apă, de Dunăre, de Delta, de Marea Neagră. În general, de apă, să o lăsăm, așa cum spune și Ivan, macar așa cum am găsit-o”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Viața şi caracterul sportivului Ivan sunt model de urmat, chiar și pentru cei mai mici dintre spectatorii din sală. Filmul este o co-producție Televiziunea Română și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23. Documentarul, de o oră și 20 de minute, va fi difuzat joi seara pe canalul principal al Televiziunii Naționale.
În mai a.c. muzeul Ivan Patzaichin a fost inaugurat în Delta Dunării, la Mila 23, locul unde s-a născut marele campion. Vizitatorii sunt aşteptaţi la Centrul de Inovare Comunitară „Ivan Patzaichin” să afle istoria unuia dintre cei mai iubiţi sportivi români.
Unde e Muzeul Ivan Patzaichin
E un spațiu dinamic, cu multe activități sportive şi educative pentru copii. Muzeul a fost distins cu eticheta „European Bauhaus” şi intră în circuitul internaţional al instituţiilor culturale care promovează patrimoniul naţional. Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23 e construit pe locul casei părinților marelui campion. Și este amenajat ca un spațiu deschis, tocmai pentru ca vizitatorii să audă sunetul apei, al pasărilor și al vântului.
Ansamblul Muzeului este format din două clădiri, realizate integral din lemn, stuf și lut. Observatorul-Muzeu, cu o înălțime de 18 m, un turn realizat integral din lemn lamelar, este cea mai înaltă structură de acest fel din județul Tulcea și găzduiește la parter Tezaurul.
La etaje este expusă o instalație artistică multimedia cu parcursul vieții lui Ivan Patzaichin, de la copilăria în sat, la cea de multiplu campion olimpic și până la cea de antreprenor social. Investiţia are valoarea totală de 3,6 milioane lei, şi a beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare de 2,376 milioane lei acordată prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014 – 2022, Măsura III.3 – punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunităţii, anunţă Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila23.

Inaugurarea Muzeului – eveniment desfăşurat sub patronajul UNESCO
Muzeul a primit din prima zi o distincție importantă. Ansamblul muzeal are și un punct de gastronomie care promovează tradițiile lipovenilor, dar și un atelier pentru reparații și întreținerea bărcilor din lemn. Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 11,00 și 18,00.
Accesul este gratuit, dar, din cauza spațiului limitat, vizitarea se face exclusiv pe bază de programare online, din aplicaţia Delta lui Ivan. Inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin a fost un eveniment desfăşurat sub patronajul UNESCO.
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru comunitar de inovare a fost realizat în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Acvacultură 2014-2020, sub înaltul patronaj al Comisia Naţională a României pentru UNESCO. „E un muzeu mic ca dimensiuni, dar cu aspirații mari. și are legătură cu partea aceasta de punere în valoare a comunității și a locului Delta Dunării. Este de fapt menirea lui primordială pentru că este un proiect care a început împreună cu Ivan”, spune Teodor Frolu vicepreședinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.